Obavijesti

Lifestyle

Komentari 70

Pet Tibetanaca: Ove vježbe će pomladiti tijelo i razveseliti vas

Pet Tibetanaca: Ove vježbe će pomladiti tijelo i razveseliti vas

Ove vježbe mogu izvoditi ljudi svih dobnih skupina, a potječu iz himalajskog samostana. Njihovo izvođenje poboljšava cjelokupno stanje organizma i pomlađuje tijelo

VIDEO

Pet tibetanaca su vježbe koje se temelje na jogi. Na početku 20. stoljeća na Zapad ih je donio tajanstveni britanski pukovnik Bradford. Otkrio ih je među redovnicima u himalajskom samostanu, a starije su od 2500 godina.

Mogu pomladiti duh i tijelo, no prava im je prednost što utječu na poboljšanje općeg stanja organizma. Istočnjački liječnici tvrde kako tijelo ima sedam glavnih energetskih središta koja odgovaraju endokrinim žlijezdama. Ta su središta poznata kao čakre.

Pretpostavlja se kako u svakom središtu postoji vrtlog energije i kad energija kruži bez zastoja, jača životnu silu i zdravlje organizma, odnosno pozitivno utječe na hormonalnu ravnotežu u organizmu, a to je zapravo ključ mladosti, zdravlja i vitalnosti.

Novija medicinska istraživanja pokazuju da hormoni reguliraju starenje i da tibetanci pomažu u buđenju čakri, odnosno potiču energetski sustav u tijelu. Prije početka vježbanja nije se loše savjetovati s liječnikom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To ne znači da su vježbe opasne za zdravlje, ali stručni savjet dobro će doći starijim osobama. Tibetance mogu vježbati osobe svih dobnih skupina, važno je da se vježbe izvode baš onako kako su opisane.

Prva vježba

Izvodi se samo zato da se poveća brzina okretanja vrloga. Trebate stati ravno i raširiti ruke, paralelno s tlom. Zatim se okrećite oko sebe u smjeru kazaljki na satu.

Afirmacija: Prvi ‘Tibetanac’: Ja sam lakoća, svjetlost, ljubav, smijeh. Ja sam blistava sila života. Moja energija teče slobodno i otvoreno.

Druga vježba

Nakon prve vježbe slijedi druga koja još više pobuđuje sedam vrtloga. Ispružite se na podu licem prema gore. Ruke ispružite duž tijela i položite dlanove na pod sa skupljenim prstima. 

Zatim podignite glavu s poda i privucite bradu na prsa. Istodobno podignite noge u okomiti položaj. Leđa ostaju potpuno na podu. Ako možete, povucite noge iznad tijela prema glavi.

Treća vježba

Kleknite na pod, uspravite tijelo, a nožne prste istegnite. Ruke stavite sa strane na mišiće bedara. Glavu sagnite naprijed i povucite bradu na prsa.

Povucite glavu i zatiljak prema natrag - samo do granice ugode - istodobno se izvijajući prema natrag, oduprite se rukama o bedra. Nakon toga se vratite u izlazni položaj i ponovite vježbu.

Četvrta vježba

Sjednite na pod. Noge ispružite ravno prema naprijed s razmaknutim stopalima oko 30 cm. Tijelo neka bude uspravno, a dlanove položite na tlo pokraj stražnjice. 

Tad privucite bradu na prsa. Zatim glavu spustite prema natrag, istodobno podižući tijelo tako da se koljena saviju, dok ruke ostaju ispružene. 

Trup s natkoljenicama treba činiti ravnu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su prema tlu. U tom položaju - bez zaustavljanja daha - napnite baš svaki mišić u tijelu.

Peta vježba

Kad radite petu vježbu, lice okrenite prema tlu. Oslonite se na ruke s dlanovima na tlu i savijenim nožnim prstima. Šake i stopala trebali bi biti udaljeni oko 60 cm jedni od drugih, a ruke i noge ispružene.

Počnite rukama okomito prema tlu i savijenom kralježnicom tako da tijelo visi. Nakon toga nagnite glavu prema natrag, savijte tijelo u bokovima i podignite ga tako da čini okrenuto ‘V’. Istodobno bradu pomaknite prema naprijed i privucite je prsima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'