Lifestyle

Komentari 2

Petina žena ima tri loma kostiju prije nego se uoči osteoporoza

Petina žena ima tri loma kostiju prije nego se uoči osteoporoza

Polovica žena i petina muškaraca starijih od 50 godina imaju povećan rizik od prijeloma kostiju zbog osteoporoze, a najveći problem je kasno dijagnosticiranje

Ljudi koji boluju od osteoporoze moraju proći agoniju prijeloma čak tri kosti prije nego njihov liječnik posumnja na pravi uzrok, pokazalo je istraživanje britanskog Društva za osteoporozu na više od 1500 ljudi. Stručnjaci upozoravaju da kasna dijagnoza osteoporoze izlaže petinu žena riziku od ozbiljnih ozljeda, pa čak i od smrti, piše Daily Mail.

Polovica žena i petina muškaraca starijih od 50 godina imaju povećan rizik od prijeloma kostiju zbog osteoporoze. Ukupno gledano, oko 12 posto muškaraca i žena koji su imali tri i više loma kostiju sa svojim liječnikom opće prakse nikad nisu razgovarali o zdravlju svojih kostiju. Neliječena osteoporoza ne uzrokuje samo sklonost frakturama, već i brojne poteškoće u svakodnevnom životu.

Osteoporozu se još naziva i tihom bolesti jer prije loma kostiju često ne postoje drugi simptomi, a ispitivanje gustoće kosti nije rutinska pretraga koju liječnici nalažu. Jedna od najčešćih posljedica bolesti u starijoj životnoj dobi su prijelom kuka, koji značajno umanjuju kvalitetu života bolesnika, ističu stručnjaci.

Nahrani kosti jogurtom, ribom, vitaminom D i vježbama snage

Najčitaniji članci