Šalica kamilice jača imunitet dva tjedna nakon što se popije, a rezanje 200 kalorija iz dnevnog jelovnika pomaže jačanju imuniteta, a vino "deaktivira" neke bakterije
Pijenje čaja od kamilice i slanje poljubaca čuvaju od prehlade
Ljudi koji su tijekom dva tjedna svaki dan pili po pet šalica čaja od kamilice u krvi se povisila razina spojeva polifenola karakterističnih po snažnom antibakterijskom djelovanju, pokazalo je britansko istraživanje. Razina polifenola ostaje jednako visoka još dva tjedna nakon prestanka pijenja čaja, pokazalo je istraživanje.
Uz kamilicu te prakticiranje “lažnih” poljubaca tijekom pozdravljanja obitelji ili prijatelja, prevenciji zimskih prehlada pomoći će i začinjanje salata zdravim masnoćama poput maslinova ili ulja orašastih plodova, tvrde američki znanstvenici.
- Ljudi koji obogaćuju salatu dijetnim, nemasnim preljevima iz povrća ne uspijevaju apsorbirati karotenide, antioksidanse koji osnažuju imunitet. Njihov prijenos do stanica moguć je jedino uz masnoće - objašnjava nutricionistica dr. Wendy White. Pomiješajte, primjerice, maslinovo ulje i balzamičko ocat ili ulje sezama i ocat od rižina vina.
Živjeli!
Crveno vino sadrži sastojke koji ‘deaktiviraju’ djelovanje nekih bakterija iz hrane poput E. coli i salmonele, otkrili su američki znanstvenici.
Rajčice "nabildaju" leukocite
Sastojak rajčica - antioksidans likopen, aktivno pomaže u borbi tijela protiv štetnih utjecaja, pokazuju istraživanja. Bijele krvne stanice ljudi čiji je jelovnik tijekom tri tjedna svakodnevno uključivao rajčice bile su 38 posto manje oštećene djelovanjem slobodnih radikala.
Doručak koji aktivira imunitet
Kako biste uspješno aktivirali krvna zrnca makrofage - najvažnije tjelesne borce protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, potrebna vam je tvar beta-glukan. Taj polisaharid izuzetno učinkovito aktivira imunitet, a najbolji su njegov izvor zobene pahuljice, kažu američki znanstvenici.