Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Pinocchija će odati pokret, pogled i mikroekspresije

Čak i ako se “ulove” svi znakovi tijela, pogleda i glasa koji upućuju na laž, to i dalje ne mora biti siguran dokaz već valja pažljivo poslušati priču

fotolia
Foto: fotolia
0 komentara

Želite li uloviti nekoga u laži, najvažnije je pažljivo slušati. Pojavi li se u iskazu nelogičnost, riječ je o prijevari, tvrdi J. J. Newberry, agent FBI-ja, koji je tijekom ispitivanja o pljački otkrio glavno pravilo u raskrinkavanju lažljivaca. Svjedokinja je tvrdila kako je čula pucnjavu i pobjegla glavom bez obzira. Nije gledala u počinitelja, tako da nije uspjela raspoznati lica. J.J. Newberry odmah je zaključio da žena laže jer svatko će instinktivno pogledati u smjeru iz kojeg dolazi prijetnja. Testirao ju je tako što je pričekao trenutak da odluta mislima i tada snažno udario po stolu. Žena je preplašeno skočila i netremice ga gledala - odgovarajući na situaciju jednako kao u vrijeme pljačke. Kao što je Pinocchija izdao nos, ljude izdaje njihovo tijelo, koje reagira na podsvjesne ili svjesne misaone procese. Zbog straha, nervoze ili pretjerane usredotočenosti na priču, ljudi postaju osjetljivi i napeti pa nerijetko mijenjaju držanje tijela, brzinu govora ili izraze lica. Lako ih je uloviti po smiješku koji djeluje neprirodno - zato što nije iskren. Nasmijat će se u pogrešnom trenutku ili će napraviti grimasu, a oči će ostati hladne.

Mikroekspresija je izraz lica koji nije pod kontrolom volje i traje samo četvrtinu sekunde. Lažljivcima koji glume da su sretni i opušteni licem će proći ljutit ili tužan bljesak, koji se može primijetiti pažljivim promatranjem izraza lica.
>>Geste također znaju odati prijevaru. Nisu li u skladu s onim što čovjek govori, sigurno je riječ o laži. Lažljivac može govoriti “da, siguran sam” istodobno kimajući glavom lijevo-desno ili tužnim tonom te izrazom lica prepričavati veseli događaj.
>>Jedna od metoda kojom se koriste detektivi (fiktivni iz kriminalističkih serija, ali i pravi) jest moment iznenađenja. Detektiv pričeka da se ispitanik opusti, “uljuljka” ga pričom koja nema veze sa slučajem i zatim postavi neočekivano pitanje.
>>Gotovo svi znaju da se lažljivac poznaje po tome što ne može izdržati pogled u oči. Budući da su lažljivci toga svjesni, pokušat će zadržati pogled, no skreće li ga češće nego obično, znoji se, grize nokte ili ukočeno sjedi, laž ga čini nervoznim.
>>Iako mnogi misle da intuicija graniči sa znanstvenom fantastikom - ona je posljedica nesvjesnog iščitavanja tuđih emocija. Oko primjećuje mnogo više detalja no što ih mozak može osvijestiti.Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message