Lifestyle

Komentari 9

Pivovara Medvedgrad: Preko 20 godina vrhunskog pivarstva

Pivovara Medvedgrad: Preko 20 godina vrhunskog pivarstva

Kako se zakotrljala zagrebačka pivska priča pitali smo Petra Naukovića i Božidara Kostanjčara iz Pivovare Medvedgrad. Otkrili su i što nam pripremaju na festivalu Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola

Ovaj dvojac otkrio nam je poneku tajnu o nezaobilaznom zagrebačkom mjestu kada je pivo u pitanju. Saznajte prvi što ćete sve lijepoga piti na predstojećem Festivalu Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola!

Svaka vam čast na pionirskim koracima i svemu što ste do danas napravili, a kako je uopće krenulo?

Mi smo se od 1992 godine bavili proizvodnjom opreme za kuhanje piva. Tada je u svijetu bio jak trend minipivovara. Nakon više instaliranih minipivovara po cijeloj Europi odlučili smo napraviti jednu i za nas, tu u Zagrebu. To je bilo 1994. i od tada proizvodimo pivo. Na neki način je sve krenulo radi praktičnih razloga, a nastavilo se razvijati radi naše velike ljubavi prema pivu. I zato je naša najstarija craft pivovara nakon 23 godine postojanja jača nego ikad. 2014. i 2015. smo i osvojili titule najbolje hrvatske pivovare prema ratebeer.com – najcjenjenijem portalu za ocjenjivanje piva na svijetu.

Koliko ste u početku imali piva, koliko danas?

Počeli smo sa Zlatnim medvjedom, Crnom kraljicom i Mrkim medvjedom 1994., 1995. smo prvi u Hrvatskoj skuhali pšenično pivo Dva klasa, a 1996. naše najpoznatije pivo Gričku vješticu. 2013 smo prvi u Hrvatskoj počeli kuhati aleove, naš popularni Agram Stout, zatim Fakin IPA koji je dio naše stalne ponude od 6 piva. Sezonskih piva imamo preko 10, a kuhamo ih u različito doba godine. Trenutno od sezonskih piva u ponudi imamo Baltazar kojeg smo ove godine i flaširali, a radi se o osvježavajućem zahmeljenom lageru.

Koja je vaša filozofija?

Misija Pivovare Medvedgrad je s ljubavlju proizvoditi vrhunsko pivo isključivo od najboljih prirodnih sastojaka, te tako biti neizostavni dio prijateljskih druženja u pivnicama Medvedgrad, prodajnim mjestima partnera, te domovima ljubitelja piva. Pivovara Medvedgrad želi stvarati dugoročne odnose te na aktivan način pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj djeluje.


Gdje danas imate svoje pivnice, što nam možete reći o netom pokrenutoj prinovi - Fakinu?

Imamo tri pivnice Medvedgrad i Fakin craft bar. Pivnice se nalaze u Zagrebu, od toga su Mali Medo (Tkalčićeva 36) i Pivnica Medvedgrad Ilica (Ilica 49) u samom centru grada dok je još jedna pivnica Medvedgrad i sam pogon pivovare u Samoborskoj 217. Fakin Craft Bar je nastao s namjerom da dosadašnji tip pivnica nadogradimo novim idejama i pokušamo prilagoditi današnjem vremenu, uvedemo nova tehnička rješenja, ugradimo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji piva itd.

Šank s 24 pipe za točenje je posebna konstrukcija s četiri odvojene rashladne zone kojima želimo gostu pružiti užitak konzumacije piva poslužene na preporučenim temperaturama, a ukupna dužina šanka je oko 15 metara. U dijelu prostora će biti instalirana i mikropivovara s varionicom od 50 litara. Namijenjena je da svatko može doći i kuhati svoje pivo na našoj opremi. 

Što očekujete od prvog Zagreb Chill&Grill Festivala, i koja ćete piva točiti?

Očekujemo prvenstveno dobru atmosferu i zabavu. Treba li ikome išta više od dobrog roštilja, mjuze i vrhunskog piva? Veselimo se i radionicama i organiziranim natjecanjima posebno onog u kotrljanju bačvi (iako se za sada nećemo prijavljivati). Sigurno ćemo točiti našeg Baltazara, novo pivo koje je apsolutni hit u svim pivnicama, a možda ćemo imati i neko iznenađenje (smijeh). U svakom slučaju, imat ćemo barem 5 piva u ponudi.

U Novoj Rundi i drugim craft pivima možete do mile volje uživati na Zagreb Chill&Grill festivalu, koji okuplja najbolje zanatske pivovare na jednom mjestu. Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, Tabasco, Konzum i mnogi drugi...

Uskoro donosimo opširan program sva četiri dana sa svim detaljima! Pratite nas na facebooku i Gastro.hr.

Najčitaniji članci