Tradicionalni sastojci pizze poput svježih rajčica, maslinova ulja, bosiljka i mozzarelle čine je vrlo zdravim i ukusnim obrokom za svaku priliku
Pizza: Bogata, sočna, vruća i neodoljiva
TANKO TIJESTO: Prosijte 250 g oštrog brašna na radnu plohu, dodajte 1/2 žličice suhog kvasca i 1/2 žličice soli. Na vrhu napravite udubinu i dodajte 150 ml mlake vode te žlicu maslinovog ulja. Umijesite u glatko tijesto. DEBELO TIJESTO: U posudu stavite 3,5 dcl vode, 1 žličicu suhog kvasca, 1/2 žličice soli i malo ulja. Dodavajte glatko brašno dok ne dobijete glatko, elastično tijesto koje se može mijesiti kuhačom. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne. BIJELA PIZZA S AROMATIČNIM BILJEM Sastojci: 200 g mozzarelle, 200 g talijanskog sira provolone (umjesto njega možete upotrijebiti i sir feta), 20 g parmezana,1 češanj nasjeckanog češnjaka, 10 listova svježeg bosiljka, malo svježeg peršina, origana i majčine dušice, 50 g rikole Priprema: Lagano namažite tijesto za pizzu maslinovim uljem. Zatim na njega naslažite sireve, pospite parmezanom i aromatičnim biljem. Pecite na 220 C, 30 minuta. PIZZA OD TUNJEVINE S KAPARIMA Sastojci: 90 ml pirea od rajčice, 1 limenka (200 g) tunjevine u rasolu, ocijediti, 2 žlice kapara, 125 g sira (u izvornim talijanskim receptima koristi se mozzarella, no i drugi sirevi blažeg okusa bit će prikladni), 1 žličica sušenog origana, 2 žlice maslinova ulja, Priprema: Tijesto premažite pireom od rajčica i nadjenite ostalim sastojcima. Kapare možete koristiti i u drugim receptima za pizze, kao zamjenu za masline ili uz njih. ČETIRI GODIŠNJA DOBA Sastojci: 90 ml pirea od rajčica, 60 g salame, origano, 45 g gljiva narezanih na listiće, 30 g sira, 30 g fileta inćuna, 12 crnih maslina, 1 paprika, svježi bosiljak, maslinovo ulje, tanko tijesto Priprema: Tijesto premažite pireom od rajčica, prema ukusu ga posolite i popaprite. Na jednu četvtinu tijesta rasporedite salamu i origano, na drugu četvrtinu gljive i sir, na treću inćune i masline, a narezanu papriku te bosiljak na četvrtu. Nakapajte maslinovim uljem. Pecite na 220 C, 20-30 minuta.