Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Pjesmu 'Ti i ja' napisao za kćer koja živi sa sindromom Down

Thijseva kći Eline rodila se sa sindromom Down. On je obožava, no reakcije okoline su još negativne i on to želi promijeniti. Snimio je rap pjesmu o voljenoj kćeri i pokrenuo lavinu pozitive

23 komentara

Kad se Eline rodila, liječnici i društvo su bili prilično negativni. Nepoštena reakcija na predivnu priliku rođenja novog života. Thijs de Bruijn želi se boriti protiv te negativnosti koja obično prati sve razgovore vezane uz sindrom Down. Svojoj kćeri je spjevao rap pjesmu "Ti i ja" te kroz stihove progovara o svojim iskustvima koje je proživio kao otac djeteta s Downom.

Kijoe - You&Me

A song for my beautiful daughter with down syndrome, who changed my life in many positive ways Share the love, share the song! #WDSD18 #Downsyndrome

Objavljuje Wij2 u Ponedjeljak, 19. ožujka 2018.

Kaže da su mu se nakon objave pjesme javili mnogi očevi u sličnoj situaciji, pa je ono što je počelo kao priča jednog čovjeka postalo priča mnogih ljudi. Uključili su se i drugi roditelji, ali i prijatelji te poznanici djece ili odraslih s Downom. Svi su istaknuli želju i potrebu da se stvari trebaju promijeniti na bolje, te da je umjesto radosti zbog rođenja djeteta u fokusu češće negativnost.

Lani su u Nizozemskoj uveli obvezni prenatalni test koji otkriva više urođenih bolesti i stanja s kojima se djeca mogu roditi, a među tim je testovima i test na sindrom Down. Ističe se pritom da roditelji imaju i pravo ne znati hoće li se dijete roditi s nekom od teškoća, a na raspolaganju su i mnoge edukacije na kojima mogu dobiti informacije o tom stanju.

- Kada radite probir za sindrom Down, treba znati nekoliko važnih činjenica. Ljudi ne znaju da je sve manje zdravstvenih teškoća među djecom s Downom, a nekad su uglavnom umirala zbog teških grešaka na srcu. Sada je taj broj pao ispod tri posto, kazao je pedijatar dr. Michel Weijerman. Budući da su se smanjili zdravstveni problemi kod djece s Downom, trebalo bi problem sagledati realističnije, a ne samo isticati negativne zdravstvene rizike, smatraju stručnjaci i dodaju kako ima i mnogo pozitivnih strana kod djece s Downom.

Upravo na osvješćivanju svih aspekata tog stanja rade u udruzi De Upside van Down. No tata Thijs donio je novu perspektivu u cijelu priču. Osim što su uz djecu uglavnom majke i očevi rijetko istupaju, kroz svoje stihove progovorio je iskreno i iz duše.

- Kod rasprava oko uključivanja prenatalnog skrininga, uglavnom su majke te koje odlučuju hoće li pristati na pretragu ili ne i samim time odlučuju hoće li njihovo dijete s Downom biti rođeno ili ne. Za mene je to sve bilo drugačije i nisam nužno želio dijete s Downom. Zato dobro razumijem drugu stranu, no iz vlastita iskustva mogu reći da sada više niti jedan argument nije važan - zaključio je Thijs.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message