Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Po talijanski: Bez domaćeg kvasca nema savršene pizze

Brašno tipa 00, maslinovo ulje i odležalo tijesto najvažniji su za pripremu zdrave i sočne pizze. Tijesto ostavite na toplome mjestu bez propuha da se digne pa dodajte odležalo tijesto

Za finu pizzu najvažnije je tijesto, a mi koristimo brašno tipa 00, koje potječe iz Italije, kažu  Vladimir Ivanišević i Alen Vujović iz popularne pizzerije Inforno u Puli. Takvo brašno ima manje glutena i lakše ‘pada na želudac’. U tijesto obavezno stavljamo maslinovo ulje, profiltriranu vodu jer je zdravija, a koristimo i prirodni, domaći kvasac, koji je nastao od tijesta starog 24 sata.

- Dovoljno je 100 grama odstajalog tijesta koje se do pripreme čuva u hladnjaku da “proradi”. Tijesto pripremite od kilograma brašna tipa 00, oko 0,5 dl maslinova ulja, 6 dl profiltrirane vode, pola suhoga kvasca i malo himalajske soli - objašnjava Alen Vujović. 

Foto: Duško Marušić/pixsell Tijesto ostavite na toplome mjestu bez propuha da se digne pa dodajte odležalo tijesto. Premijesite i ponovno pustite da se odmori. U pizzeriji Inforno koriste himalajsku sol jer je zdravija i blaža, ali možete koristiti i običnu. Osim klasičnih nadjeva dodaju i autorske kombinacije. Omiljeno im je meso crne svinje, konjetina, boškarin, tartufi, bivolja mozzarella i dimljeni losos. Bolja alternativa kupovnoj šalši je domaća, osobito kad je rajčica u sezoni. 

- Koristimo i pelate, mozzarellu jer nije masna, a umjesto klasične šunke ukusnija je kuhana šunka od buta - napominje chef. I pizza majstor iz zagrebačke Dukse, Dalibor Rajković, slaže se da je najbolje koristiti domaći umak od rajčice.  

- Nikad ne koristite koncentrat. Najbolje je napraviti domaći umak od svježih rajčica, a izvan sezone sameljite kvalitetne pelate. U rajčice dodajte sol, papar, šećer, maslinovo ulje, ružmarin i bosiljak. Što su začini raznovrsniji, to je je umak bogatiji, savjetuje pizza majstor Dalibor Rajković.

Foto: Duško Marušić/pixsell Pizza calzone

Sastojci za tijesto: 1 kg brašna tipa 00, 100 g tijesta odležalog preko noći, 0,5 dl maslinova ulja, 6 dl profiltrirane vode, malo himalajske soli, pola suhoga kvasca, 500 g mozzarelle, 250 g kuhane šunke, 200 g pelata, 3 lista bosiljka

Priprema: Tijesto razvaljajte što tanje. Na njega dodajte  mozzarellu i šunku narezanu na kockice. Zamotajte rubove tijesta sa svih strana i stavite u namašćen lim. Pecite 7-8 minuta dok tijesto ne dobije boju. Izvadite gotovu pizzu i prelijte pelatima. 

Foto: Duško Marušić/pixsell Pizza Istriana

Sastojci: 1 kg brašna tipa 00, 100 g tijesta ODLEŽALOG PREKO NOĆI, 0,5 dl maslinova ulja, 6 dl profiltrirane vode, malo himalajske soli, pola suhog kvasca, 500 g mozzarelle, 200 g pelata, 250 g dodaćeg pršuta, šaka rukole, 100 g cherry rajčica

Priprema: Pripremite tijesto i razvucite ga u prethodno namašćen lim za pečenje. Dodajte narezane pelate i mozzarellu te stavite u pećnicu. Pecite 7-8 minuta na 250°C. Kad je pizza gotova, na nju posložite na tanke kriške narezan pršut, rajčice i na vrh svježu rukolu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message