Lifestyle

Komentari 18

Počele su prijave za subvenciju kupovine novih kondenzacijskih plinskih bojlera i kotlova

Počele su prijave za subvenciju kupovine novih kondenzacijskih plinskih bojlera i kotlova

Novac mogu dobiti oni čiji su domovi stradali u potresima, a dokumentacija se dostavlja poštom ili elektronički. Građani mogu dobiti do 8000 kuna, a zgrade za kotao u zajedničkoj kotlovnici do 300.000

Građani mogu dobiti do 8000 kuna za kupovinu plinskog kondenzacijskog bojlera.

Na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost može se prijaviti od 29. srpnja, a osigurali su 32 milijuna kuna.

No na natječaj se ne mogu prijaviti svi, nego samo oni iz kuća i zgrada na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su oštećene u potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Osim za bojlere u stanovima i kućama, na natječaj se mogu prijaviti i zgrade za kupnju i ugradnju kondenzacijskih kotlova za zajedničke kotlovnice. Za kotao se može dobiti do 4500 kuna po stanu ili poslovnom prostoru, a zgrada ukupno može dobiti 300.000 kuna.

Fond će sufinancirati do 80 posto opravdanih troškova isključivo za nabavu novog kondenzacijskog bojlera kojim se zamjenjuje postojeći etažni bojler ili novi kondenzacijski kotao kojim se zamjenjuje postojeći plinski. Kupljeni moraju biti nakon potresa, što se dokazuje računom na kojem je datum.

Prijaviti se može pismeno popunjavanjem obrasca i dostavom dokumentacija poštom ili osobno. Građani se mogu prijaviti i elektronički, a upravitelji zgrada samo elektronički. Dokumentaciju tad treba učitati u sustav ePrijave preko stranice Fonda https://prijave.fzoeu.hr.

Za pismenu prijavu građani trebaju prijavnicu, presliku osobne iskaznice, dokaz vlasništva ili suvlasništva što može biti zemljišno-knjižni izvadak. Prijavi treba priložiti i dokaz da je oštećenje nastalo uslijed potresa, a to mogu biti nalaz opskrbljivača plinom o oštećenjima dimovoda ili instalacije plina, negativan nalaz dimnjačara, dokaz upravitelja o oštećenju zgrade, potvrda ureda lokalne samouprave, nalaz ovlaštenog inženjera građevinarstva te drugi primjenjivi dokument. Uz to, treba i ponuda, predračun ili račun za bojler koji je izdao ovlašteni instalater ili prodavač.

Prijave traju dok ne potroše novac, a mogu ih i privremeno zatvoriti pa opet otvoriti preostane li još novca. Procjenjuju da će biti ugrađeno 3200 kondenzacijskih bojlera i 30 kondenzacijskih kotlova u centralnim kotlovnicama. Prednost na ovom natječaju imat će oni koji nisu uspjeli dobiti novac na prethodnom, a tad su predali svu dokumentaciju.

Oni kojima odobre zahtjev, moraju potpisati ugovor u kojem će pisati do kada moraju kupiti bojler, a nakon što predaju račun, u roku od 30 dana dobit će novac.