Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Podignite raspoloženje svih uz nekoliko kapi posebnih ulja...

Podignite raspoloženje svih uz nekoliko kapi posebnih ulja...
1

Ulja dobivena iz pojedinih biljaka pomoći će i kod blažih i umjerenih oblika depresije te će odagnati mentalni umor i nesanicu. Dovoljno je tek nekoliko kapi

VIDEO

Prosinac i siječanj trebali bi biti mjeseci ispunjeni veseljem, radošću i optimizmom, no ne osjećaju se svi baš tako. Uzrok može biti rano padanje mraka, a oni koji zapadnu u zimsku depresiju postaju potišteniji, iscrpljeniji i povlače se iz društvenih kontakata, pada im libido i manje su učinkoviti na poslu.

No da se depresija ne bi pojačala uslijed stresa tijekom blagdana ili zbog viška slobodnog vremena, aromaterapija može pomoći kod blažih i umjerenih oblika depresije te će odagnati mentalni umor i nesanicu. Najjednostavnije korištenje eteričnih ulja je u aromalampici. 

  • Nakapajte 10 - 20 kapi u posudicu s toplom vodom ili difuzer za raspršivanje eteričnih ulja u prostor. Eterična ulja mogu se i inhalirati, stavljati u kupke i saune te koristiti za masažu.

- Eterična ulja dobivena iz citrusa podići će raspoloženje, opustiti, potaknuti radost, vedrinu i optimizam te su zato odlična kod blagdanske depresije. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vam je najugodniji - mandarina (Citrus reticulata), bergamot (Citrus bergamia), grejp (Citrus paradisi), limun (Citrus limon) i slatka naranča (Citrus sinensis). Sva ta eterična ulja dobar su izbor i kod depresivnih stanja gdje se primarno sugeriraju inhalacije te tople masaže (zagrijano biljno ulje s deset posto eteričnih ulja) - objašnjava aromaterapeut Saša Radulović iz udruge Anias de Moras.

Fotolia

Drvenasta ulja, poput cedra atlaskog ili himalajskog, u kupki djeluju na pokretanje limfe i izbacivanje viška tekućine iz organizma. A možete probati i ulje arapskog tamjanovca (Boswellia carteri), moćno meditativno ulje koje pomaže kod astme, nervoze i depresije. Vruće kupke (oko 38°C) dobre su za pojačavanje rada žlijezda znojnica, a to je dobro ako ste prehlađeni ili oslabljena imuniteta. U takvu kupku stavite neko imunostimulirajuće ulje (čajevac, ravensara, niauli, timijan). 

- Opuštajuće kupke (29 - 34 °C) služe za smirenje, a izbor eteričnih ulja može uključivati ulja ljekovite lavande, vetivera, naranče, valerijane, mažurana ili pačulija. Okrepljujuće kupke (18 -24 °C) razbuđuju i osvježavaju, uz stimulirajuća eterična ulja (ružmarin cineol, eukaliptus globulus, bijeli bor, crna smreka, limun, paprena metvica). U toplijim kupkama umanjuje se njihov stimulirajući učinak - kaže Radulović.

‘Melem za dušu’

Uz miris božićnih kolača prostorije doma mogu nadopuniti i začinski mirisi eteričnih ulja. Anis (Pimpinella anisum) podsjeća na miris bombona Bronhi, bosiljak linalol je dobar antidepresiv, “melem za dušu”, a lovor (Laurus nobilis) doziva “duh slave i pobjednika” te potiče samopouzdanje, kaže aromaterapeut Radulović. 

Moćni afrodizijaci 

Pačuli i sandal ulaze u afrodizijačku paletu eteričnih ulja koja potiču opali libido načet uslijed stresa. Povezuju seksualnost i duhovnost, opuštaju i potiču, a to znači da su odlična ulja za “raspršene” osobe.

Fotolia

Blagdanski ugođaj

Drvenasta i citrusna eterična ulja odlično se uklapaju u blagdansko okružje i pridonose boljem raspoloženju kreirajući ugodnu i opuštajuću atmosferu. Drvenasta ulja uzemljuju, jačaju i snaže te donose stabilnost. 

Top pet najboljih savjeta za uklanjanje blagdanske depresije

  • InhalacijaNa pola litre vruće vode kapnite kap eteričnog ulja ružmarina ili bosiljka, glavu pokrijte ručnikom i udišite oko minute. Zatim kapnite još jednu kap te ponovite četiri puta. Ponovite 2-3 puta dnevno. 
  • Za razbuđivanjeRužmarin 1,8-cineol u kupki potiče cirkulaciju, no nije ga poželjno koristiti prije spavanja jer razbuđuje. Ružmarin i menta odlična su ulja za koncentraciju u vožnji. Nanesite ih na maramicu.
  • Kod glavoboljeMetvica je odličan izbor kod glavobolja - 1-2 kapi ulja utrljajte duž okcipitalne kosti (rub lubanje i vrata) od uha do uha, a ono što je ostalo od ulja na prstima pažljivo umasirajte na sljepoočnice. 
  • Ljekovita kupkaOko 20 kapi eteričnih ulja pomiješajte s pola decilitra sojina vrhnja. Kadu napunite vodom, po želji u vodi rastopite šaku čiste morske soli te na kraju dodajte spravljenu kupku (sojino vrhnje s uljima).
  • Lampica - Eterično ulje ruže slovi kao kralj eteričnih ulja. Rosa centifolia i Rosa damascena su nježan, ali moćan prirodni antidepresiv kod depresije pojačane stresom i afrodizijak. Nakapajte nekoliko kapi u aromalampicu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith