Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Pokusi za najmlađe: Uz papir, markere, cvijeće i knjige se uči

Pokusi za najmlađe: Uz papir, markere, cvijeće i knjige se uči
1

Mali znanstvenici: Djeca vole rastavljati stvari, promatrati nebo, oblake i prirodu, ali i pomagati u kuhinji. Sve se to može pretvoriti u zabavno istraživanje u kojem uče

VIDEO

Zbog prirodne radoznalosti djeca obožavaju istraživati svijet oko sebe, a ako ih u tome potičete, mogu i nešto naučiti.

Izlet na plažu može biti povod za proučavanje karakteristika vode (npr., što se događa ako bacite kamenčić), a šetnja prirodom prilika za promatranje biljaka i kukaca tijekom različitih godišnjih doba. Danju možete promatrati oblake, a noću zvijezde i naučiti dijete da prepozna zviježđa. Možete i potaknuti dijete na izradu herbarija, skupljanje poštanskih maraka, ključeva ili  sličnog. Pomozite mu da zbirku uredno obilježava, sortira i brine se za nju. 

Dopustite djetetu da rastavlja stvari, primjerice kemijske olovke ili stare, pokvarene aparate (budite uz njih ako se služe alatom). Kuhinja je također odlično mjesto za male znanstvenike - promatrajte kako kvasac potiče dizanje tijesta, kako se voda pretvara u led ili paru. Pogađajte začine prema mirisu, dodirujte različite teksture - tako se razvijaju sva osjetila.

Pjenušavo iznenađenje 

Pribor: Ocat, soda bikarbona, crni flomaster, veliki list papira, baloni, žličice, prozirna plastična boca

Upute: U plastičnu bocu ulij pet cm octa. Stavi dvije žličice sode bikarbone u balon. Flomasterom možeš nacrtati lice na balon. Stavi otvor balona na otvoreni kraj boce. Pogledaj što će se dogoditi.

Napomena za roditelje: Ovaj pokus starija djeca mogu obaviti sama, a mlađoj pomozite. Neka djeca pomirišu ocat i sodu bikarbonu te ih kušaju ako žele. Pitajte ih što misle da će se dogoditi kad se spoje balon i boca. Na papir zapišite predviđanja i otkrića.

Šareni markeri

Pribor: Zdjelica vode, papirnati ubrusi narezani na trake, 3 ili više markera (crni je najbolji jer daje najzanimljivije rezultate)

Upute: Na svakoj traci papirnatog ubrusa markerom različite boje nacrtaj valovitu crtu nekoliko centimetara od ruba trake. Starija djeca neka zapišu koja se boja nalazi na kojoj traci. Umočite svaku traku u vodu tako da rub bude pod vodom, ali ne i tinta. Drži traku ravno tako da se voda “penje uz nju” i promatraj kako od jedne boje nastaje više njih.

Cvijet u boji

Pribor: Bijeli cvijet (karanfil, ruža, dalija), dvije čaše s vodom, plava i crvena tinta ili boja za kolače, škare

Upute: Oboji vodu u dvije čaše - jednu u plavo, a drugu u crveno. Zamoli odraslog da prereže dršku cvijeta na dva dijela i spusti dijelove drške u različite čaše. Što misliš što će se dogoditi?

Napomena za roditelje: Za mlađu djecu prikladniji je jednostavniji pokus - jedan cvijet stavite u plavu vodu, drugi u crvenu i promatrajte rezultate.  

Šuplje, ali ne pušta

Pribor: Plastična vrećica za zamrzavanje, voda, nekoliko zašiljenih olovki

Upute: Zamoli (odraslog) pomoćnika da napuni vrećicu vodom, zalijepi je selotejpom i pridrži. Uzmi olovku i probodi vrećicu na mjestu gdje si zalijepio selotejp, ali je nemoj izvaditi. Voda neće curiti - to je zato što je vodi potreban prazan prostor da bi mogla teći, a rupe su cijelo vrijeme zatvorene. 

Čarobni papir

Pribor: Tri manje knjige, listovi papira

Upute: Postavi dvije knjige iste veličine tako da stoje jedna nasuprot drugoj na udaljenosti od 20 cm, a preko njih stavi list papira tako da bude u ravnoteži. Zatim pokušaj staviti treću knjigu na sredinu tog lista. Hoće li papir moći izdržati težinu knjige? Sad savij papir poput harmonike i ponovno ga stavi na dvije knjige. Na papir stavi treću knjigu. Ako je papir presavijen, težina je ravnomjernije raspoređena pa je papir “čvršći”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje