Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Polako rastu: U recesiji smo počeli i naučili mudro poslovati

Polako rastu: U recesiji smo počeli i naučili mudro poslovati

NJEGUJU TRADICIJU U BEK Pušnici iz Kaštel Novog svježa riba se ručno filetira i prirodno dimi. Robu plasiraju u hotelima i restoranima, a dio i izvoze

VIDEO

Prije devet godina odlučili smo ući u ovaj posao nakon što smo upoznali obitelj Klein koja je imala mali obrt za dimljenje ribe u Kaštelima. Prvo smo od njih otkupili polovicu vlasničkog udjela, a 2015. i ostatak, priča vlasnik i direktor BEK Pušnice, Dražen Žuža.

- Uočili smo da na tržištu nedostaje proizvoda od dimljene ribe te da ih ljudi slabo poznaju, izuzev dimljenog lososa. Kako je s turizmom rasla i gastronomija, odnosno hotelska ponuda se širila, tako smo, s kuharima koji su htjeli nešto novo, počeli proizvoditi ono što im treba – prisjeća se.

I dok se u Hrvatskoj danas riba dimi i suši u rijetkim pogonima, te se tako najviše obrađuju tuna, brancini, orade, dagnje i kozice, na Aljasci, Islandu i Grenlandu te u Kanadi i zemljama Skandinavije, to je unosna grana industrije koja svijet opskrbljuje dimljenom haringom, lososom, bakalarom. BEK Pušnica zadržala je izvorni način proizvodnje - svježa riba ručno se filetira i koristi se prirodni dim na bazi bukovine.

- Pokretanje tvrtke u recesiji, prema našem iskustvu, bio je pun pogodak jer smo s velikim oprezom ulazili u posao, kako prema dobavljačima tako i prema kupcima. I tako se ponašamo i danas. Tvrtka nije bila, niti je danas kreditno zadužena, upravo zato što u tom periodu nismo imali išta tražiti od koga. Ta opreznost odlika je našeg poslovanja, pa čak smatram da je recesija isfiltrirala one koji su prije nje ulagali nekontrolirano i nisu se mogli održati. Dakle, nismo bili ovisni o nikome, nego o samima sebi. Nismo koristili pomoć države, koja se i nije puno promijenila od tada prema poduzetnicima, izuzev što smo u međuvremenu ušli u Europsku uniju i to nas je sve potaknulo na drugačiji pristup poslu – dodaje Žuža.

Ovo su glavni problemi s kojima se susreću mali poduzetnici
Ovo su glavni problemi s kojima se susreću mali poduzetnici

U tvrtki je sedam stalno zaposlenih i svi su od prvog dana s obitelji Žuža, te stalno bilježe rast. U asortimanu imaju dimljeni losos na četiri načina. Jedan je unikatan, i to je onaj uz dodatak cikle. Dime i tunu (tzv. morski pršut), sabljarku, brancina, oradu, skušu, pastrvu, kozice, dagnje i sipu. Odnedavno, zbog problema s nabavom ribe i stalnog porasta cijena, BEK pušnica počela je dimiti meso peradi (pačja, pureća i pileća prsa).

- Tržišno smo, u 90 postotnom udjelu, orijentirani na HoReCa sektor (hoteli, restorani, caffei), a ostatkom na trgovačke lance. Redovito izvozimo u Sloveniju, a povremeno u Austriju i Njemačku. Naše pravilo je da radimo bez lagera. Radimo isključivo po narudžbi jer smatramo da krajnji potrošač tako dobiva ono najbolje - nitko ne može dobiti robu stariju od 24 sata. To jest teži način, ali to nas male proizvođače značajno izdvaja od velikih uvoznika sa sličnim proizvodima - kaže.

Najzaduženiji su poduzetnici iz Zagreba i Međimurske županije
Najzaduženiji su poduzetnici iz Zagreba i Međimurske županije

Ulazak u EU, dodaje, omogućio nam je lakši protok robe, pa dio sirovina nabavljamo vani.

- Svaki tjedan nam stiže svježi losos, a najbolji dio asortimana kao što su brancin, orada, pastrva i kozice su iz Hrvatske. Ipak, najveći problem za nas prerađivače je nepostojanje burze ribe - mjesto gdje bismo mogli kupiti robu koja nam odgovara cijenom, kvalitetom i količinom. Primjerice, nemamo gdje kupiti cipla u kontinuitetu, a o hobotnici, koju smo izbacili iz asortimana, da i ne govorimo. Kupaca u Hrvatskoj je sve više, osobito u HoReCa sektoru. Nijedna grana nije napredovala kao gastronomija i smatram da smo u svjetskom vrhu – zaključuje Žuža.

Smanjenje nameta olakšalo bi rad svima

Od države ne očekujem puno, osim da institucije povremeno saslušaju nas od kojih žive, a to je da hitno smanje razne namete. Mi smo i sad povećali plaće svojim radnicima, ali bi im rado dali i dio koji od doprinosa uplaćujemo državi, jer su zaista preveliki. To bi u konačnici dovelo do povećane potrošnje, što bi i za državu bilo bolje, kaže Žuža.

'Mali poduzetnici će do kredita uz E-impuls sa 6 dokumenata'
'Mali poduzetnici će do kredita uz E-impuls sa 6 dokumenata'

Mladi, upamtite - nema brze zarade

Prostora za privatni biznis ima, a oni koji se u to kane upustiti, posebice mladi, moraju shvatiti da brze zarade nema u normalnom poslovanju. Također, ne smiju o nikome ovisiti, posebice o državi, već se samo osloniti na poticaje kad im se ukaže prilika. Razni poticaji su benefit u poslovanju, ne smiju biti nikako primaran prihod o kojima ovisi nastavak poslovanja. Trebate biti svjesni da za svoje usluge isključivo sami snosite odgovornost, pa treba biti vrlo oprezan s kim i kako radite, savjetuje Dražen Žuža.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno