Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Pomozite djeci da lakše prebole razvod: Nemojte ih dovoditi u situaciju da moraju birati stranu

Pomozite djeci da lakše prebole razvod: Nemojte ih dovoditi u situaciju da moraju birati stranu

U prvom razgovoru djeci dajte samo činjenice i obavezno naglasite da ga oboje roditelja i dalje vole te da ćete nastojati da mu se život značajno ne promijeni, jer mu je to najvažnije, savjetuje psiholog

VIDEO

Razvod je vjerojatno jedan od najmučnijih procesa kroz koji prolaze roditelji, ali i djeca. No roditelji trebaju znati da, ako je već došlo do toga da planiraju razvod, postoje načini da djeci olakšaju putovanje kroz taj proces, rekao je dječji psiholog Vincent Papaleo u svom podcastu 'Pitajte me sve o utjecaju razvoda na djecu', čije preporuke prenosi The Sun. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon 90 dana braka, razvodi se - sama od sebe

Pokretanje videa...

Razvodi se od sebe VIDEO

Prva važna stvar koju možete učiniti dok se razvodite je izbjegavati sukobe pred djecom, ističe stručnjak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jedna devetogodišnja djevojčica jednom mi je rekla: 'Moji mama i tata ne shvaćaju. Ja sam na pola tatina, na pola mamina i kad se svađaju, čini mi se kao da su dvije polovice onoga što jesam u sukobu i ne mogu se osjećati cjelovitom'. Ova izjava oduzima dah!  – kaže Papaleo. Kaže kako je podijelio tu anegdotu s puno mladih ljudi, koji su prošli kroz razvod roditelja i većina njih na to je odgovorila rečenicom: 'Točno tako se i meni čini, kao da sam slomljena i podijeljena osoba'. 

- To je ono što morate nastojati izbjeći, a glavni je način to da izbjegavate sukobe pred djecom, odnosno uvlačenje djece u sukob s partnerom – savjetuje psiholog. Dodaje kako postoje tri ključne točke koje je prepoznao kao uobičajene probleme zbog kojih djeca pate dok se njihovi roditelji razvode.

- Prvo, djeca ne žele čuti priču svojih roditelja. Drugo, oni ne žele prenositi poruke između svojih roditelja niti biti odgovorni za njihovu međusobnu komunikaciju. I za kraj, oni ne žele čuti niti svoje roditelje, niti neke druge bliske osobe da govore loše o njihovim roditeljima. A mnoga djeca koju susrećem kažu da ih roditelji stalno petljaju u svoj sukob, stalno pričaju o svome sukobu s drugim roditeljem, govore negativno i loše jedno o drugome. To stvara napetost i sukob koji dijete ne može razumjeti niti se može nositi s tim – upozorava.

Rastala se od muža jer ju je varao, ali... 'Sad me nagovara na brzinski seks bez obveza'
Rastala se od muža jer ju je varao, ali... 'Sad me nagovara na brzinski seks bez obveza'

 'Posao' je roditelja da štite djecu, a jedan od najboljih primjera za to je razmišljanje jednog roditelja o tome kako dijete mora zadržati dobar odnos s njegovim bivšim partnerom.  

- Zato donosite odluke očima svoje djece, tako da učinite ono što je najbolje za njih – kaže, uz nekoliko savjeta. Prvo, važno je misliti na izbor riječi kad s djetetom razgovarate o razvodu. 

- Nemojte djeci iznositi komplicirane, detaljne i dugačke priče o tome zašto se rastajete, radije im predočite samo činjenice. Na primjer: 'Mama i ja, ili tata i ja, imali smo nekih poteškoća, nismo ih uspjeli prebroditi i nismo više mogli biti prijatelji, pa smo odlučili da više ne živimo zajedno i rastavit ćemo se'. Dakle, izravno, jasno i konkretno. Svakako naglasite djetetu da ga oboje i dalje neizmjerno volite te da ćete se potruditi da sve bude u redu, jer je djetetu to važno – kaže psiholog Papaleo.

Bill Gates progovorio o razvodu: 'Nedostaju mi nered i buka, kuća je postala jako prazna'
Bill Gates progovorio o razvodu: 'Nedostaju mi nered i buka, kuća je postala jako prazna'

Kaže kako će djeca kasnije sigurno trebati puno više informacija, no u prvom razgovoru ovo je najvažnije što trebaju dobiti da bi lakše shvatili suštinu poruke. 

Ujedno, pazite na znakove kojima vam dijete pokazuje da se ne može dobro nositi s vašim razvodom. 

- Djeca u mlađoj dobi često vrlo transparentno pokazuju da se ne mogu nositi s tim i to je relativno lako primijetiti. Tinejdžeri su nešto kompliciranija skupina, posebno kad je u pitanju osjećaj lojalnosti prema roditeljima, jer je njihovo razumijevanje razdvajanja i novih okolnosti često sasvim drugačije. To su djeca koja mogu razmišljati o tome kako se roditelji osjećaju, sposobna su za empatiju te mogu formirati svoje stavove o ponašanju svojih roditelja. Važno je spriječiti da u situaciji u kojoj su suočeni sa sukobom samo pobjegnu tražiti razumijevanje u grupi svojih vršnjaka. Jer, iako s jedne strane u toj grupi mogu dobiti podršku, veliki je rizik da završe u grupi koja će ih izložiti problemima – pojašnjava Papaleo. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps