Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Popili ste previše? Pomoći mogu ovi lijekovi protiv mamurluka

Popili ste previše? Pomoći mogu ovi lijekovi protiv mamurluka

Većinu simptoma mamurluka ublažit će čaj od đumbira. U skuhani čaj dodajte sok jedne naranče, pola limuna i pola šalice meda. Pijuckajte napitak dok ne osjetite da vam je lakše

VIDEO

Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja, sve su to neugodni simptomi nekoga tko se večer prije malo opustio i uživao u alkoholu. U nastavku provjerite koji prirodni lijekovi će brže ublažiti mamurluk i vratiti vas 'među žive'.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za mamurluk

Pokretanje videa...

01:40

Kavu zamijenite čajem

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kava nam inače pomaže kod umora i glavobolje, ali kako je uzrok mamurluku dobrim dijelom dehidracija, kofein, koji je kao i alkohol diuretik, nije najbolje rješenje. Čaj od đumbira zaslađen medom i par kapi limuna i naranče bit će korisniji u borbi protiv glavobolje.

Pijte puno vode

Shvatite to kao ciklus ispiranja. Alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje da vaše tijelo ispire tekućinu brže od ostalih pića i dovodi do ozbiljne dehidracije. Zato nakon tuluma treba piti i više vode nego što inače imate običaj.

U pomoć želucu dolazi soda bikarbona

Soda bikarbona jedan je od najboljih kućnih lijekova za želudac. Može ukloniti osjećaj nadutosti, kao i vratiti pH vrijednost u ravnotežu, no pazite da ne pretjerate jer može postići i suprotan učinak. Pomiješajte je s vodom i popijte. 

Metvica protiv mamurluka - recept Grka i Rimljana

Metvica se za liječenje želuca koristi još od vremena starih Grka i Rimljana, koji su znali napraviti dobro vino i dobro se zabaviti. Za prvu ruku uzmite žvakaću gumu s okusom peperminta, a ako ste u prilici, napravite čaj od metvice. Možete je kombinirati s kimom i time pojačati učinak.

Mješavina vode, limuna i meda idealan je izbor za oporavak

Kad patite od mamurluka, nužno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Idućeg dana popijte barem osam čaša vode.

Dehidracija izaziva mnogobrojne simptome mamurluka, a osim vode možete piti i vodu u koju ste iscijedili limun. Naravno, opcija za nadoknadu tekućine je i čaj. To može biti zeleni čaj, a prema nekim starijim recepturama, origano se, osim kao začin za pizzu, koristi i za pripremu čaja.

 Žudite li za toplim napitkom, a ne želite piti origano, možete pomiješati vruću vodu, med i limun. Ta će mješavina nadomjestiti izgubljenu tekućinu i šećere. No važno je upotrijebiti med, a ne zamijeniti ga bijelim šećerom. Prokuhajte šalicu vode pa dodajte limunov sok i med, koliko vam odgovara. Napitak pijte nekoliko puta na dan. Dobri su i sportski napici jer će, osim tekućine, nadomjestiti i elektrolite i glukozu. Simptome poput glavobolje, slabosti i bolova u mišićima može olakšati i svježe iscijeđen sok od naranče.

Vrijedni savjeti stručnjaka: kako roditelji mogu s tinejdžerima razgovarati o alkoholu?
Vrijedni savjeti stručnjaka: kako roditelji mogu s tinejdžerima razgovarati o alkoholu?

No pazite - ako vam je mučno i želudac vam je nadražen, izbjegavajte sve kiselkaste sokove. Umjesto narančina u tom slučaju možete piti sok od jabuke. Osim jabučnog soka kod mamurluka pomaže i jabučni ocat. U pola čaše vode pomiješajte žličicu jabučnog octa sa žličicom sode bikarbone. Soda će nadomjestiti izgubljene elektrolite i smanjiti osjećaj dehidracije, a jabučni ocat će pomoći smanjiti količinu otrova u tijelu i time olakšati posao jetri.

Većinu simptoma mamurluka ublažit će čaj od đumbira. Ogulite svjež đumbirov korijen veličine palca te ga narežite na 10-12 kriški. Pomiješajte s četiri šalice vode i pustite da kuha desetak minuta.

Ocijedite (tako da iz tekućine maknete komadiće korijena) te dodajte sok jedne naranče, pola limuna i pola šalice meda. Pijuckajte napitak dok ne osjetite da vam je lakše.

Pomaže i crna limunada

Ovaj super napitak spasit će vas od mamurluka, koji danas muči veliku većinu ljudi. Brzo će vam vratiti energiju, razbistriti glavu i smiriti želudac. Crnu limunadu je vrlo jednostavno napraviti.

Sastojci:

  • sok od 2 limuna
  • 1 litra vode
  • 1 mala žlica aktivnog crnog ugljena
  • 2 žlice javorovog sirupa

Priprema: Sve sastojke dobro promiješajte pa popijte limunadu. Inače, aktivni ugljen se daje ljudima nakon što su se otrovali nečim. On ima sposobnost na sebe vezati otrov.

Jedite jaja

Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reagira proizvodnjom protuaktivnog kemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

Pileća juha

Pileća juha savršeno je jelo nakon mamurluka jer ćete u jednom obroku dobiti proteine dobiti iz piletine, elektrolite iz juhe i lako probavljive ugljikohidrate iz rezanaca – djelovat će poput najboljeg lijeka. Ako ne jedete proteine životinjskog podrijetla, posegnite za juhom od rajčice koja je puna kalija i elektrolita te pomaže ubrzati rad jetre.

Špinat

Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive tvari koje liječe mamurluk.

Banane

Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stupanj dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Stoga navalite na banane i skratite si muke.

Limeta

Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte popiti dvije čajne žličice svježe iscijeđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u žlicu meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebice ako to napravite čim se probudite.

Mljevena crvena paprika

Mljevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, točnije glavobolje.

Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim time i prirodni detoksikacijski proces tijela.

Što ste stariji to vam je gori mamurluk? Ovo je razlog zašto
Što ste stariji to vam je gori mamurluk? Ovo je razlog zašto

Naspavajte se 

I za kraj, lijek poznat svima koji je i najbolje rješenje kada ništa drugo ne pomaže. Udobno se smjestite u krevet i prespavajte cijeli dan. To je uistinu jedan od najpouzdanijih lijekova za mamurluk koji će vam pomoći da se bolje osjećate. Pronalaženje učinkovitih lijekova za mamurluk nije lako, osobito ako ste u potrazi za što prirodnijim načinima liječenja. Tulumarenje može biti zabavno, ali mamurluk nije stoga dobro razmislite prije nego krenete s opijanjem. 

POGLEDAJTE VIDEO: PETA EPIZODA EKSPERIMENTA S ANĐELKOM I RENEOM

AKO STE PROPUSTILI POGLEDAJTE I ČETVRTU EPIZODU EKSPERIMENTA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru