Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Doživite posve drugačiji Božić u Pragu, u tzv. 'Zlatnom gradu'

Doživite posve drugačiji Božić u Pragu, u tzv. 'Zlatnom gradu'
14

Božić u Pragu prati miris cijenjenoga piva i tradicionalnih delicija, razgledavanja povijesnih znamenitosti, izlasci, ali i božićni popusti u dućanima kristala i buticima

VIDEO

Kad bi europski gradovi sačinjavali ogrlicu, Prag bi bio dijamant među biserima, rekao je slavni pisac i ponosni građanin grada koji je u svojoj dugoj povijesti bio politički, kulturni i ekonomski centar Srednje Europe, Franz Kafka.

Češka metropola naziva se još i "zlatnim gradom" ili "gradom sa stotinu tornjeva", a  omiljena je destinacija brojnih turista,koji posjetiti slavne pivnice i povijesne znamenitosti. Upravo je prosinac najljepše vrijeme za posjet Pragu zbog božićnih sajmova, blagdanskoga ugođaja i brojnih popusta koje trgovci i ugostitelji nude. 

Nađete li se u starogradskoj jezgri, na štandovima možete kupiti tradicionalne češke božične ukrase, kuglice za bor svih oblika i boja izrađenih od stakla, popiti pivo, čaj i kuhano vino te pojesti pecivo s kuminom, pohani sir ili ljute kobasice sa zeljem.

Šoping u Pragu

Glavno područje za šoping proteže se duž Vjenceslavovog trga. Ulica Na Prikope nudi izbor internacionalnih trgovačkih lanaca, a najveći su šoping centri Slovansky Dum, Palalladium i Galerija Myslbek. Trgovački centri uglavnom rade svakim radnim danom od devet sati ujutro pa do devet sati navečer, a vikendom do 19 sati.

Parizska je modni centar Praga i simbol njegova luksuza, s brojnim dizajnerskim dućanima poput Louis Vuittona, Cartiera, Guccia, Burberrya i Prade, kao i restoranima, hotelima i uredima zrakoplovnih kompanija.

Češki PDV iznosi 22 posto, a ako kupac želi povrat poreza, kupljena roba mora izaći iz države u roku od 30 dana. Računi se potvrđuju na graničnom izlasku iz zemlje, a kod potvrđivanja računa na aerodromu postoji posebna procedura, piše Puturist.

Budući da je Češka poznata po vrlo kvalitetnom i jedinstvenom kristalu i staklu, boravak u Pragu možete iskoristiti za kupnju takvih predmeta. Najcjenjenije marke kristala u Češkoj su Bohemia Crystal, Moser Glass i Preciosa.

Bajkoviti užitak

Stara izreka kaže da su najbolje stvari u životu besplatne, a to se u potpunosti može primijeniti i na Prag. U gradu je i mnoštvo antiknih dućana u kojima se za malo novca mogu pronaći starinski predmeti, ali i sama potraga za starim blagom jamči vam užitak.

U dobro očuvanoj srednjovjekovnoj gradskoj jezgri Hradčanima nalazi se veličanstvena gotička katedrala Sv. Vida s nevjerojatnim freskama i ukrasima od dragog kamenja.

Na najdužoj češkoj rijeci Vltavi koja protječe kroz Prag možete uživati u hranjenju labudova ili samo promatrati čudesne prizore grada. Turističke rute po Vltavi također su vrlo popularne, a zalazak Sunca uz večeru na brodu sigurno ćete pamtiti. 

Karlov most je najstariji gradski most, ujedno i najpoznatija gradska znamenitost, a povezuje Stari grad s drugom obalom Vltave - Malom Stranom. Na njemu ćete vidjeti ulične zabavljače i umjetnike.

Praški dvorac ili Pražsky hrad jedan je od najvećih srednjovjekovnih dvoraca na svijetu.

Na lijevoj obali Vltave je dvorac Hradčany u kojem  stanuje predsjednik Češke Republike, a čuva ga atraktivno odjevena straža koja se ne smije micati.

Staromestske namesti ili Starogradski trg je najstariji trg u Pragu. Na ovom su se trgu zbivali mnogi povijesni događaji od izbora kraljeva, kraljevskih vjenčanja do tragičnih smaknuća.

U staroj židovskoj četvrti vidjet ćete male kamene ulice, najstariju židovsku sinagogu, kao i kuću u kojoj se rodio i živio Franz Kafka.

Astronomski sat ima specijalan mehanizam i brojčanik te pokazuje relativne položaje Sunca, Mjeseca i drugih planeta, a za vrijeme drugog svjetskog rata građani Praga uspjeli su ga spasiti od nacista.

Prijevoz

Praški je gradski prijevoz jedan od najboljih na svijetu, a čini ga mreža metroa i u manjoj mjeri autobusa. U metrou možete kupiti kartu prema vremenu, tijekom kojega ćete se voziti, a najčešće je to 75 minuta. Karta vrijedi u svim smjerovima. Ne morate se bojati hoćete li znati gdje izaći, jer su smjernice jasno označene na svakoj postaji. U slučaju da vam treba hitan prijevoz na glavnim gradskim punktovima možete pozvati taksi. Start je 10 kuna, a svaki kilometar dodatnih sedam. No s tamošnjim taksistima se možete cjenkati.

U metrou dobro pripazite na torbicu i novčanik zbog džepara. Savjetuje se izlaziti s manjim svotama novca i paziti na putovnicu.

Izlasci

Budući da je Češka zemlja piva, ne čudi popularnost pivnica u Pragu, koje nude povoljne cijene tradicionalnih jela i pića. Cijene piva se kreću od oko šest kuna za pola litre piva u predgrađu i do 15 kuna u pivnicama centra grada. Slavne su legendarne pivnice U Fleků, U Zlatého Tygra,U Vejvodů, U Medvídků, a u njima možete iskusiti autohtonu atmosferu stare Češke. 

U pivnicama se služe i specijaliteti kuhinje kao što je gulaš, svíčková ili goveđa pečenica u specifičnom umaku uz obavezne knedle i vepřový řízek ili pržena svinjetina ili piletina zamotana u krušne mrvice. U centru grada nalazi se mnoštvo diskoteka za one koji žele nastaviti izlazak nakon večere. 

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'