Lifestyle

Komentari 3

Doživite posve drugačiji Božić u Pragu, u tzv. 'Zlatnom gradu'

Doživite posve drugačiji Božić u Pragu, u tzv. 'Zlatnom gradu'

Božić u Pragu prati miris cijenjenoga piva i tradicionalnih delicija, razgledavanja povijesnih znamenitosti, izlasci, ali i božićni popusti u dućanima kristala i buticima

Kad bi europski gradovi sačinjavali ogrlicu, Prag bi bio dijamant među biserima, rekao je slavni pisac i ponosni građanin grada koji je u svojoj dugoj povijesti bio politički, kulturni i ekonomski centar Srednje Europe, Franz Kafka.

Češka metropola naziva se još i "zlatnim gradom" ili "gradom sa stotinu tornjeva", a  omiljena je destinacija brojnih turista,koji posjetiti slavne pivnice i povijesne znamenitosti. Upravo je prosinac najljepše vrijeme za posjet Pragu zbog božićnih sajmova, blagdanskoga ugođaja i brojnih popusta koje trgovci i ugostitelji nude. 

Nađete li se u starogradskoj jezgri, na štandovima možete kupiti tradicionalne češke božične ukrase, kuglice za bor svih oblika i boja izrađenih od stakla, popiti pivo, čaj i kuhano vino te pojesti pecivo s kuminom, pohani sir ili ljute kobasice sa zeljem.

Šoping u Pragu

Glavno područje za šoping proteže se duž Vjenceslavovog trga. Ulica Na Prikope nudi izbor internacionalnih trgovačkih lanaca, a najveći su šoping centri Slovansky Dum, Palalladium i Galerija Myslbek. Trgovački centri uglavnom rade svakim radnim danom od devet sati ujutro pa do devet sati navečer, a vikendom do 19 sati.

Parizska je modni centar Praga i simbol njegova luksuza, s brojnim dizajnerskim dućanima poput Louis Vuittona, Cartiera, Guccia, Burberrya i Prade, kao i restoranima, hotelima i uredima zrakoplovnih kompanija.

Češki PDV iznosi 22 posto, a ako kupac želi povrat poreza, kupljena roba mora izaći iz države u roku od 30 dana. Računi se potvrđuju na graničnom izlasku iz zemlje, a kod potvrđivanja računa na aerodromu postoji posebna procedura, piše Puturist.

Budući da je Češka poznata po vrlo kvalitetnom i jedinstvenom kristalu i staklu, boravak u Pragu možete iskoristiti za kupnju takvih predmeta. Najcjenjenije marke kristala u Češkoj su Bohemia Crystal, Moser Glass i Preciosa.

Bajkoviti užitak

Stara izreka kaže da su najbolje stvari u životu besplatne, a to se u potpunosti može primijeniti i na Prag. U gradu je i mnoštvo antiknih dućana u kojima se za malo novca mogu pronaći starinski predmeti, ali i sama potraga za starim blagom jamči vam užitak.

U dobro očuvanoj srednjovjekovnoj gradskoj jezgri Hradčanima nalazi se veličanstvena gotička katedrala Sv. Vida s nevjerojatnim freskama i ukrasima od dragog kamenja.

Na najdužoj češkoj rijeci Vltavi koja protječe kroz Prag možete uživati u hranjenju labudova ili samo promatrati čudesne prizore grada. Turističke rute po Vltavi također su vrlo popularne, a zalazak Sunca uz večeru na brodu sigurno ćete pamtiti. 

Karlov most je najstariji gradski most, ujedno i najpoznatija gradska znamenitost, a povezuje Stari grad s drugom obalom Vltave - Malom Stranom. Na njemu ćete vidjeti ulične zabavljače i umjetnike.

Praški dvorac ili Pražsky hrad jedan je od najvećih srednjovjekovnih dvoraca na svijetu.

Na lijevoj obali Vltave je dvorac Hradčany u kojem  stanuje predsjednik Češke Republike, a čuva ga atraktivno odjevena straža koja se ne smije micati.

Staromestske namesti ili Starogradski trg je najstariji trg u Pragu. Na ovom su se trgu zbivali mnogi povijesni događaji od izbora kraljeva, kraljevskih vjenčanja do tragičnih smaknuća.

U staroj židovskoj četvrti vidjet ćete male kamene ulice, najstariju židovsku sinagogu, kao i kuću u kojoj se rodio i živio Franz Kafka.

Astronomski sat ima specijalan mehanizam i brojčanik te pokazuje relativne položaje Sunca, Mjeseca i drugih planeta, a za vrijeme drugog svjetskog rata građani Praga uspjeli su ga spasiti od nacista.

Prijevoz

Praški je gradski prijevoz jedan od najboljih na svijetu, a čini ga mreža metroa i u manjoj mjeri autobusa. U metrou možete kupiti kartu prema vremenu, tijekom kojega ćete se voziti, a najčešće je to 75 minuta. Karta vrijedi u svim smjerovima. Ne morate se bojati hoćete li znati gdje izaći, jer su smjernice jasno označene na svakoj postaji. U slučaju da vam treba hitan prijevoz na glavnim gradskim punktovima možete pozvati taksi. Start je 10 kuna, a svaki kilometar dodatnih sedam. No s tamošnjim taksistima se možete cjenkati.

U metrou dobro pripazite na torbicu i novčanik zbog džepara. Savjetuje se izlaziti s manjim svotama novca i paziti na putovnicu.

Izlasci

Budući da je Češka zemlja piva, ne čudi popularnost pivnica u Pragu, koje nude povoljne cijene tradicionalnih jela i pića. Cijene piva se kreću od oko šest kuna za pola litre piva u predgrađu i do 15 kuna u pivnicama centra grada. Slavne su legendarne pivnice U Fleků, U Zlatého Tygra,U Vejvodů, U Medvídků, a u njima možete iskusiti autohtonu atmosferu stare Češke. 

U pivnicama se služe i specijaliteti kuhinje kao što je gulaš, svíčková ili goveđa pečenica u specifičnom umaku uz obavezne knedle i vepřový řízek ili pržena svinjetina ili piletina zamotana u krušne mrvice. U centru grada nalazi se mnoštvo diskoteka za one koji žele nastaviti izlazak nakon večere. 

Najčitaniji članci