Ljudi koji uživaju u mesnim delicijama sad imaju priliku dobiti posao iz snova - moraju jesti slaninu i za to će dobiti plaću! Web stranica Extra Crispy traži degustatora špeka
Poslovi iz snova: Plaćaju da jedete špek, smoki, čokoladu...
Visinu plaće za kušača špeka nažalost nisu spomenuli, a natječaj je otvoren do 24. lipnja. Radi se o poslu kritičara koji ocjenjuje koliko je određena slanina ukusna, hrskava nakon prženja u tavi, itd., a posao nude na rok od tri mjeseca. Nakon svakog kušanja morao bi napisati nešto o dojmovima. Ocjenjivače slanine traži nova web stranica Extra Crispy.
Njihov oglas za posao počinje ovako: "Želite li jesti sušene trake sa svinjskog trbuha, poznatije kao slanina? Imate li jak osjećaj kakav mora biti dobar špek, a što ga čini lošim? Možete li svoje dojmove napisati tako da zabavite čitatelje? Ako ste odgovorili "Da !!!!!", najmanje tri puta, čitajte dalje."
Između ostalog, objasnili su kako se radi o istraživanju u kojem će izabrani kandidat odabrati najbolju slaninu u SAD-u. Svi zainteresirani trebaju poslati tekst od najmanje 600 riječi na temu slanine - na email: bacon@extracrispy.com. Nažalost, na natječaj se mogu prijaviti samo ljudi stariji od 21 gooodine koji žive u SAD-u. Visinu plaće dogovorit će kasnije s odabranim kandidatom.
Poslovi iz snova u Hrvatskoj
Kušači pršuta - prije dvije godine pisali smo o Blanki Sinčić Pulić (39) i Damiru Lukežu (45) iz Rovinja. Oni su ovlašteni kušači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, a točan naziv njihovog posla je senzorni analitičar. Da bi pršut bio dobar, mora biti star najmanje 12 mjeseci i težiti najmanje sedam kilograma, otkrili su tada.
Kušači čokolade - postoje ljudi kojima je posao cijeli dan grickati čokoladu. O tome smo pisali 2008. godine, odnosno o kušačima zaposlenima u Krašu - Marku Dujmoviću i njegovim kolegama. Oni odlučuju koje će slastice u prodaju. Ocjenjuju ih po mirisu, okusu. Marko je tada rekao kako svaki dan pojede od 200 do 300 grama različitih vrsta čokolada. Ponekad na dan kuša i 30-tak različitih vrsta.
Kušači smokija - Podravka ima svoje kušače koji ocjenjuju svu hranu koju proizvode, između ostalog i flips s kikirikijem. Ocjenjuju izgled, miris, okus i ostale čimbenike.
Kušači "žestica" - Badel 1862 ima senzorske analitičarke jakih alkoholnih pić, a 2009. godine pisali smo o Vesni Jurak i Renati Sahor. Priznale su tada kako im mnogi govore da rade posao iz snova, a one su se s tim složile. U opisu posla im je kušanje četiri do pet "žestica" na dan, a kad je invetura i po 20-ak. Kušati se mora na tašte pa se početnici u tom poslu nerijetko napiju.