Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Poslovni bonton novog doba: Slušanje, prezentacija i molbe

Poslovni bonton novog doba: Slušanje, prezentacija i molbe
1

Gledam te, dakle slušam Uz iskazivanje poštovanja pokojim “hvala” i “molim”, u razgovoru treba gledati sugovornika u oči jer tako šaljemo poruku da slušamo

VIDEO

Preglasna zvonjava i razgovaranje na mobitel na prvom su mjestu nepristojnih navika koje si kolege međusobno zamjeraju, pokazalo je istraživanje tvrtke Emily Post Institute, koja se bavi razvojem standarda u komunikaciji. 

To može biti problem osobito ako se nadugačko razvežemo o privatnim problemima, pa kolege to moraju slušati. Stoga institut u svom poslovnom bontonu za 21. stoljeće savjetuje da biste u poslovnom okruženju trebali stišati mobitel ili ton postaviti na vibraciju, razgovarati tiše, a privatne razgovore obavljati nasamo.

- Teško je dati generalni savjet za ponašanje u poslovnom okruženju jer na to utječe osobna kultura. No izuzetno je važno da se znamo uklopiti u organizacijsku kulturu - kaže psiholog Boris Blažinić, ravnatelj IQ instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala. Ako organizacijska kultura nije jasno definirana, ona je odraz vodećega kadra, pri čemu bi svaki zaposlenik trebao prepoznati model ponašanja koji je na snazi. To podrazumijeva da u tvrtki u kojoj su odnosi neformalni i kolege se dovikuju po hodniku o detaljima posla, morate donekle prihvatiti takav model komunikacije - pojašnjava Blažinić. 

Uz neka opća pravila, kod kojih je na prvome mjestu iskazivanje poštovanja prema kolegama ili klijentima (molim, hvala, oprostite i izvolite) te gledanja sugovornika u oči, kimanja glavom ili postavljanja potpitanja, da bismo pokazali da ga slušamo i želimo dobro razumjeti, važno je voditi računa o higijeni i odijevanju. 

- Svoju sliku trebamo graditi kao brend, što podrazumijeva ljubazan pristup, usklađivanje verbalne i neverbalne komunikacije, vjerodostojnost te kvalitetno slušanje. Ne samo da slušamo nego da čujemo što nam netko govori - kaže Ana Šimunović iz Ciceron komunikacija, tvrtke koja se bavi poslovnom edukacijom. 

Opći dojam 

Samo sedam posto verbalne prezentacije utječe na naš ukupan dojam, pa u vlastitu prezentaciju treba uložiti podjednak napor kao u pripremu prezentacije, ističe Ana Šimunović.

Dobra prezentacija

Pravila treba govoriti razgovjetno, mirnim tonom te se našaliti, kako bi se sugovornik opustio i doista vas slušao.

‘Molim’ 

Točno titulirajte onoga kome se obraćate e-mailom ili dopisom. ako tražite uslugu ili podatak, ne zaboravite napisati “molim”. Sastavite obrazac s kontakt-podacima kako se ne bi dogodilo da ih zaboravite poslati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'