Ova biljka koja okusom podsjeća na rotkvicu raste kraj nezagađenih voda, što pokazuje koliko je zdrava. Jednako dobro paše u salati i u proljetnom umaku
Potočarka - fina salata s jajima ili još ukusniji proljetni umak
Superzdrava potočarka dobra je kao umak i prilog, a ta samonikla biljka koristi se i kao ljutkast začin. Listovi imaju oštar miris, a okus im je poput rotkvice. Potočarka se bere u proljeće, a raste pokraj nezagađenih voda, što pokazuje koliko je zdrava. Svježi listovi upotrebljavaju se za salatu - dobro ih operite, posolite, popaprite, dodajte malo češnjaka, polijte limunovim sokom i dobit ćete savršen prilog pečenjima i prženoj hrani, a možete napraviti i hladnu salatu s piletinom, sezamom, suncokretovim sjemenkama i feta sirom.
Nasjeckano lišće dragušca, kako još nazivaju potočarku, može se koristiti umjesto peršina u juhama i varivima, a dodajte je i pitama, umacima i sendvičima. Poslužite i umak od potočarke s gorušicom, uljem, mlijekom, senfom i mileramom, koji se sjajno slaže s biftekom.
Salata od potočarke i jaja
Sastojci: 150 g mladih krumpira, 12 jaja, 2 šake potočarke, prstohvat vlasca, 30 g pecorina, 3 žlice majoneze, limunova kora, sol, papar
Priprema: Kuhajte krumpire u proključaloj vodi oko 15 minuta i ohladite. Skuhajte jaja i ohladite pod mlazom hladne vode pa ogulite. Pomiješajte majonezu s limunovom koricom, paprom i pola naribanog pecorina. Stavite jaja i potočarku na tanjur, prelijte umakom od majoneze te pospite pecorinom i sitno nasjeckanim vlascem.