Lifestyle

Komentari 0

Potopljeno talijansko selo je mamac za turiste kada umjetno jezero ponekad, rijetko isuše

Ovo srednjovjekovno selo ima nekoliko kamenih kuća, groblje, most i crkvu San Teodoro. Kada jezero isprazne od vode, tada posjetitelji imaju priliku šetati njegovim ulicama

Srednjovjekovno talijansko selo Fabbriche di Careggine je pod vodom već desetljećima, ali moglo bi uskoro biti vidljivo jer će privremeno isušiti umjetno jezero koje ga je prekrilo. 

Stanovnici ovog sela koje datira iz 12. stoljeća u Toskani u Italiji su morali 1946. godine napustiti svoje domove i preseliti u obližnji grad Vagli di Sotto jer se gradila brana za novu hidroelektranu.

Njihove stare kuće tada su potopljene i nestale su u umjetno napravljenom jezeru. Ali, svaki put kada se jezero isuši radi održavanja, ljudi se masovno slijevaju u tu regiju kako bi vidjeli 'uskrsnuće' srednjovjekovnog sela, što se do sada desilo samo četiri puta: 1958., 1974., 1983. i 1994. godine kada je pomalo sablasnim selom prošetalo preko milijun turista.

To bi se opet moglo dogoditi sljedeće godine, dala je naslutiti Lorenza Giorgi, kći bivšeg gradonačelnika Vagli di Sotto, objavom na svojem Facebook profilu. Napisala je kako su joj 'određeni izvori rekli da će se jezero isprazniti od vode 2021. godine te kako se nada da će se ta vijest proširiti društvenim mrežama zbog jačanja lokalnog turizma'.

Iako to još nije službeno potvrđeno, mnogi se nadaju da 'tamo gdje ima dima, ima i vatre'. Iz tvrtke Enel, koja upravlja branom, su poručili kako formiraju radnu skupinu koja će s općinom razgovarati o turizmu i nekim mogućnostima vezanima za umjetno jezero i branu.

Inače, potopljeno selo Fabbriche di Careggine ima nekoliko kamenih kuća, groblje, most i crkvu San Teodoro. Njegovi rani stanovnici bili su uglavnom kovači koji su u 13. stoljeću emigrirali iz Brescie u Lombardiju, a selo je bilo poznato po proizvodnji i prodaji proizvoda izrađenih od željeza, prenosi mentalfloss.com

Pogledajte u videu kako je to izgledalo 1994. godine: