Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Kako djecu pripremiti za školu: Smanjite tehnologiju, budite prisutni i pričajte o problemima

Kako djecu pripremiti za školu: Smanjite tehnologiju, budite prisutni i pričajte o problemima

Prije početka škole počnite približavati vrijeme buđenja i odlaska na spavanje onom školskom, puno komunicirajte, smanjite tehnologiju te postavite jasne granice oko dužnosti i očekivanja

VIDEO

Nakon cijelog ljeta, kao i duljeg razdoblja online nastave, djeci se koncept odlaska u školu i svakodnevnog boravka tamo može činiti stran i dalek. Stručnjaci objašnjavaju kako je na roditeljima da tu prilagodbu olakšaju, dajući im korisne savjete za to.

- Iako su roditelji zabrinuti oko mogućnosti zaraze virusom i pravila poštovanja socijalne distance u školi, kao i nošenja maski, na njima je da djecu na najbolji mogući način pripreme za školu - objašnjava britanska psihologinja Hope Bastine, naglašavajući utjecajnu ulogu roditelja u poticanju pozitivnog stava djeteta. 

POGLEDAJTE VIDEO: Epidemiološke upute za škole

Pokretanje videa...

Škole 01:41

Evo koje korake Hope naglašava da bi roditelji trebali učiniti u danima prije škole:

Postupno smanjite tehnologiju

Internet je bio sjajna obrazovna platforma i dobar izbor zabave u karanteni, no vraćanjem u škole vrijeme je da opet počnemo nježno jačati granice njena korištenja, piše Daily Mail.

Plava svjetlost koju emitiraju elektronički zasloni može 'reprogramirati mozak' da on odloži početak spavanja. Zato već danas reducirajte vrijeme koje djeca provode na mobilnim telefonima, tabletima i računalima, osobito prije odlaska na spavanje. Idealno bi bilo duže, no vodite se minimalnom granicom od barem sat vremena bez tehnologije prije spavanja.

Koristi li vaše dijete mobitel kao budilicu, bolje bi bilo da investirate u onu klasičnu.

Da biste djetetu suptilno olakšali rutinu, provedite vrijeme prije spavanja s njima i obratite im svoju nepodijeljenu pažnju. Zajedno skuhajte topli napitak, pročitajte knjigu ili se naprosto mazite - kako bi lakše usnuli uz osjećaj roditeljske sigurnosti i brige.

Zdrav doručak znači i zdrav noćni san

Zdrav i hranjiv doručak neophodan je za dobar početak dana, a bez njega vaše dijete može biti umorno, nemirno i nervozno kroz cijeli školski dan.

Prema jednoj studiji iz 2017., nakon školskih praznika čak preko 58 posto djece ima jače izraženu mrzovolju ujutro, a 22 posto njih ima veću vjerojatnost problema u školi s ponašanjem zbog dramatične promjene u njihovoj rutini.

Uspostavljanje zdravog konzistentnog doručka pomoći će tome da se suprotstavi. Smanjite slatku hranu, bitna je ravnoteža.

Ako imate vremena, pokušajte napraviti jaja, toast, kašu od cjelovitih žitarica s medom i slične zdrave obroke.  Istraživanje je pokazalo da ti zdravi vlaknasti doručci pomažu u proizvodnji hormona sna vašeg djeteta kasnije uvečer, i što prije jedu ujutro, to bolje.

Može vam se činiti kao naporan posao, ali više vremena provedenog u jutarnjim pripremama znači više vremena za vas u večernjim satima, kada mirno spavate.

Maske, odvojeni razredi i velika neizvjesnost: 'Ni učiteljima nije lako, što će biti ako se razbole?
Maske, odvojeni razredi i velika neizvjesnost: 'Ni učiteljima nije lako, što će biti ako se razbole?

Budite prisutni

Kad se vaša djeca vrate u školu, možda će vam se dogoditi pojava suza i tantruma, jer reagiraju na promjenu što im roditelji nisu manje dostupni.

Proveli ste puno vremena zajedno zbog karantene. Možete si olakšati to tako što ćete stvarno biti prisutni s njima neposredno prije i poslije škole, tako da se osjećaju sigurno. Obratite im punu pažnju, čak i ako traje samo minutu, i vidjet ćete efekt. 

Ograničite zabrinutost

Upravljanje emocijama vaše djece povezane s povratkom u školu može biti teško.

Kad vaše dijete zaspi, njihovo tijelo prelazi iz aktivnog simpatičkog živčanog sustava u mirni parasimpatički živčani sustav. Međutim, kad su zabrinuti, simpatički živčani sustav se ne isključuje i održava ih budnima. 

Borite se sa stresom zdravim međuobrocima, igrom, ali i s minimalno distrakcija kad im zadate neki zadatak. Svaki dan povećavajte vrijeme kad trebaju obavljati zadatke, kasnije će se to preslikati na vrijeme za obavljanje domaće zadaće.

Večera i topli napitak su neophodni za spavanje

Pokušajte dodati namirnice koje potiču spavanje. Piletina je savršena mesna opcija za to, jer sadrži visoku razinu triptofana - sastavnog bloka našeg hormona spavanja melatonina.

Jednako tako, omega-3 masne kiseline u masnoj ribi, poput skuše, izvrstan su stimulans za oslobađanje melatonina. To je i izvor vitamina B6, koji igra ključnu ulogu u proizvodnji i serotonina i melatonina.

S dolaskom hladnijeg vremena pokušajte poslužiti hranjivi pečeni batat  koji sadrži visoku razinu vitamina B i sadrži veliku količinu vlakana koja pomažu probavi.

Nastojte da obroci prije spavanja budu lakši, kao i da za vrijeme večere nema korištenja tehnologije.

Komunicirajte

Najvažnije sredstvo u rješavanju mnogih problema je upravo kvalitetna komunikacija, koja je važna i za upravljanje stresnim situacijama s kojima će se djeca i roditelji vjerojatno susresti tijekom školske godine stoga je održavanje komunikacije ključno u procesu pripreme za školu.

Djeca bi sa svojim roditeljima trebala moći slobodno razgovarati o svojim nadama i razočaranjima, uspjesima i neuspjesima, radostima i strepnjama te brojnim drugim problemima. Roditelji bi trebali djetetu odgovoriti bez prigovaranja, kritiziranja i tjeskobe zato što na taj način djetetu ulijevaju sigurnost i pouzdanje da s njima mogu biti potpuno iskrena. Mirno prihvaćanje djetetovih osjećaja i briga otvara roditeljima put prema uspješnijoj komunikaciji i boljoj prilagodbi na školu.

Misli da je 'time out' zastarjela kazna, pa je sagradila 'Kutak za smirenje' za svog sina
Misli da je 'time out' zastarjela kazna, pa je sagradila 'Kutak za smirenje' za svog sina

Budite jasni

Pokažite interes za školu i ponovite mu koliko vam je važan njegov uspjeh u svim zadacima koji ga očekuju, ali, isto tako, koliko je truda potrebno da se do uspjeha dođe.

Bez obzira kakav je uspjeh vaše dijete postiglo na kraju prošle školske godine, bitno je postaviti očekivanja za sljedeću školsku godinu. Ako jasno kažete djetetu što od njega očekujete u ulozi učenika, te koje su posljedice za neispunjavanje tih obaveza, lakše ćete se nositi sa svim poteškoćama koje vas čekaju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru