Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Otkrili povezanost: Herpes i HIV mogu uzrokovati karcinom

Pet virusa za ljude je patogeno, odnosno potencijalno kancerogeno. Među njima su i herpes virusi. Ovih pet virusa smatra se odgovornima za više od 20 oblika karcinoma

Foto: Dreamstime

Više od 240 faktora smatra se kancerogenima, a američko ministarstvo zdravlja sada je dodalo još sedam uzročnika raka, od kojih su pet virusi. Druga dva elementa su trikloretilen (TCE) i kemijski element kobalt koji se često koristi u punjivim baterijama i vojnoj opremi.

- S obzirom da je 12 posto svih karcinoma u svijetu povezano s virusima, za koje ne postoji cjepivo, prevencija je nužna kako bi se broj oboljelih što više smanjio. Postoje i načini na koje se ljudi mogu zaštititi od kobalta i TCE-a - izjavila je Linda Birnbaum, direktorica Nacionalnog instituta za zdravlje, znanost i okoliš te Nacionalnog toksikološkog programa, piše ABC News.

Ovih pet patogenih virusa klasificirani su kao kancerogeni spojevi, piše njemački BildPovezani su s više od 20 različitih karcinoma, uključujući rak očiju, kože, pluća, trbuha i limfnih žlijezda: 

1. HIV (virus humane imunodeficijencije) - virus je koji vodi do razvoja AIDS-a. Povećava rizik od nekoliko vrsta raka, uključujući non Hodgkinov i Hodgkinov limfom, rak jetara i Kaposijev sarkom. 
2. HTLV, humani T-limfotropni virus - može prouzročiti limfomu, leukemiju i neurološke bolesti
3. Epstein-Barr virus (EBV) - herpes virus, primarno poznat kao okidač groznice žlijezda, tj. bolesti poljupca ili infektivne mononukleoze. Povezuje ga se i s četiri tipa limfoma. 
4. Humani herpes virus 8 (KSHV) - pripada porodici gamaherpesvirusa i odgovoran je za Kaposijev sarkom te dvije rijetke vrste limfoma. 
5. Merkel stanični Polyomavirus - uzrokuje rijedak oblik raka kože tj. karcinom bazalnih Merkel stanica. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message