Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Toksična požuda može izluditi zbog kontradiktornih emocija

Toksična požuda može izluditi zbog kontradiktornih emocija
1

Zbog uzbuđenja lova, vlastitih želja za promjenom i kreiranja dramatičnih zapleta privlačnost prema nekome tko nam je istovremeno odbojan može postati opsesija

VIDEO

Privlačnost prema nekome nije racionalan osjećaj koji se uvijek može obrazložiti razlozima fizičke ljepote ili karakternih vrlina, već se ponekad zasniva i na kontradiktornim osjećajima. Takva vrsta privlačnosti događa se s ljudima koji nas iritiraju do te mjere da nam na neki način postaju neodoljivi, za što psiholozi nude nekoliko objašnjenja.

Fizička privlačnost

Brojna istraživanja dovode do zaključka da je tajna privlačnosti u feromonima, koji su odlučujući faktor u privlačnosti ili odbojnosti koju ljudsko biće može osjećati, tvrdi američki seksolog dr. Robert Michel. Fizička privlačnost vrlo se lako pretvara u seksualnu, a nju osjećaji odbojnosti ili mržnje mogu dodatno raspiriti. To se događa jer  nam mozak nameće činjenicu da se objekt naše žudnje ne uklapa u sliku poželjnog parnera, a naučeni smo da nas privlači ono što nam je zabranjeno, pa čak i ako smo to zabranili sami sebi.

Potpuna suprotnost

Često se kaže da se suprotnosti privlače, no i da to nije temelj za dugotrajnu i stabilnu vezu. Ugledni psiholog Mansi Hassan smatra kako je uzrok privlačnosti prema nekome s kime nas ne vežu zajednički ciljevi, stavovi il ponašanja, naša podsvjesna želja da i mi nakratko postanemo netko drugo. To se može odnositi na želju da se znamo bolje postaviti  prema drugima ili da budemo uporniji u svojim zamislima, a to se ne usuđujemo.

Lov, a ne lovina

Osjećaji "imam te, nemam te", "želim te, mrzim te" usko su povezani s instinktom lova koji nam je biološki uvjetovan. Nešto nam postaje zanimljivo upravo zato jer je nedostupno, i nosi vrijednost postignutog cilja, a ne motiv za ljubavlju ili romantičnim odnosom. Prepirke i nesporazumi s tim koga "lovimo" samo doprinose razvoju strasti, jer u nama potiču kreiranje  uzbudljivih scenarija u kojima riječi i djela poprimaju drugačije značenje i tako postajemo tvorci "filmova" koji su odraz naših maštanja.

Projekcija

Žene kao i muškarci mogu projicirati svoje neriješene emocionalne probleme iz prošlosti na sadašnjost. Zato će, unatoč odbojnosti osjećati izuzetnu privlačnost prema onome tko sliči nekadašnjem izvoru tuge i frustracija, takav odnos postati mogućnost ispravljanja prošlih grešaka ili upuštanje u nešto što nam je dobro poznato, pa samim time i "suđeno".

Kako se osvijestiti?

Sidwhani smatra kako je nužno osvijestiti vlastito ponašanje i razloge za njega, jer kontradiktorni osjećaji i takve veze mogu bit vrlo štetne za psihičku stablnost pojedinaca. Naglašava kako se takvi uzorci ponašanja mogu pretvoriti i u opsesiju, ako se stalno potiču razmišljanjem i kreiranjem lažnih slika.

Osim toga, važno je razlikovati požudu od ljubavi, a to je najlakše uočiti ako zamislimo dugoročan odnos s nekime tko nas živcira. Kako bi izgledao naš zajednički život, brak ili odgoj djece, samo su neki primjeri pitanja. Za stabilan i ispunjen ljubavni odnos požuda je itekako potrebna, ali u kompletu s poštovanjem, razumijevanjem i ljubavlju, smatra Sidwhani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith