Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Praktični savjeti uz koje ćete lakše iznajmiti svoj apartman

Praktični savjeti uz koje ćete lakše iznajmiti svoj apartman
1

Iznajmljivanje apartmana za turiste donosi niz izazova. Osim uređenja, važan je i način prezentacije te odabir mjesta za oglašavanje. Uvijek nedostaje novčanih sredstava i zato svaki iznajmljivač mora odvagnuti koliko će uložiti

VIDEO

Prema podacima sustava eVisitor i eCrew, odnosno na temelju izvršenih prijava i odjava od 1. siječnja do 9. rujna, u Hrvatskoj je prošle godine bilo 80,24 milijuna noćenja. Očekuje da će ove godine ta brojka rasti. Naravno da je svakom iznajmljivaču stalo da njegovi kapaciteti budu sasvim popunjeni, ali i da se turistu sviđa apartman. To otvara mogućnost da se ponovno vrati ili da vas preporuči nekome od svojih prijatelja. No, kako kod turista izazvati pozitivnu reakciju već kod samog pregledavanja oglasa. Otkrivamo vam tri najvažnije stvari koje morate imati na umu.

Uređenje apartmana mora biti dobro promišljeno 

Kod uređenja apartmana treba imati na umu da su sve prostorije jednako važne. Nažalost, neki najviše truda ulažu samo u uređenje kuhinje i dnevne sobe. Mnogim turistima su pak kupaonica i spavaća soba puno važnije jer će na odmoru više vremena provoditi u tim prostorijama. Za početak, obojite zidove u svim prostorijama jer ako će nešto stvoriti loš dojam to su neugledni i prljavi zidovi. Ako se odlučite za bijelu boju ili neku svjetliju neutralnu nijansu, svakako razmislite da prostor ne bude dosadan. Možete jedan zid u dnevnoj sobi obojiti u jarku boju koja će odgovarati cijelom ambijentu i namještaju.

Pri izboru namještaja, treba voditi računa o tome da je on kvalitetan i praktičan. Namještaj treba biti funkcionalan nekoliko sezona pa se stoga isplati uložiti u bolju sjedeću garnituru, krevet, madrace i sl. Nikako nemojte u manji apartman ubacivati ogromne komode i kožne sjedeće garniture. Tako će prostor izgledati još manje. Razmislite o tome da kupite klik klak dvosjed ili trosjed pa će ga turisti prilagoditi svojim potrebama. Umjesto komode, razmislite o policama jer pojedine trgovine imaju jako veliki izbor samostojećih ili zidnih polica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim u namještaj, dodatno se isplati uložiti i u rasvjetu. Kako već pravilnici o kategorizaciji propisuju prekidače i noćne svjetiljke, pokušajte odabrati one koji će vašem apartmanu dati dašak stila. Vrlo povoljno mogu se naći jednostavne svjetiljke čiji dizajn će uljepšati prostor. Iako pravilnici ne propisuju podne svjetiljke, ona će biti pravi pogodak za sve koji žele stvoriti osjećaj ugode u svom apartmanu. 

Zavjese i dekoracija su najčešće zadnja stavka pri uređenju, no daju završni efekt. Iako su zavjese zapravo osmišljene kao zaštita od znatiželjnih pogleda, one stvaraju osjećaj doma. Ujedno odaju dojam svježine i gostoprimstva. Za prostore s manje prirodnog svjetla preporučuje se odabrati prozirne ili svijetle zavjese sa sitnim uzorcima. Kod prostorija koje se nalaze na južnoj strani ili imaju puno prirodnog svjetla, moguće je odabrati gušće zavjese s više boja ili u tamnijoj boji s većim uzorcima. Žaluzine nikako ne bi preporučili jer se gost može osjećati kao da je u svom uredu ili u ambulanti.

Interior of modern apartment in scandinavian style with kitchen

Tepisi su također važni jer će zaštiti vaše podove, ali i ostaviti bolji dojam kod gostiju. Preporučujemo da kada god je moguće odaberete manje i tanje tepihe jer ćete ih lakše prati i održavati. Kada je riječ o dekoracijama, ne postoji nikakvo pravilo osim da budete maštoviti, ali da ne pretjerujete. Ujedno, birajte slike, vaze, i ukrasne jastuke zato što odgovaraju prostoru, a ne jer se vama sviđaju. Inspiraciju možete potražiti na stranicama Emmezete koja nudi namještaj, rasvjetu, tkanine i dekoraciju modernog dizajna.

Što treba imati na umu prilikom fotografiranja za oglas?

Za početak treba naglasiti da su kvalitetne fotografije apartmana itekako važne. Osim što oglasi smještaja s fotografijama imaju 94 posto više pregleda, oni s kvalitetnijim fotografijama imaju čak 67 posto više pregleda. Riječ o podacima iz istraživanja svjetske agencije MDG Advertising za oglašavanje i ovlaštenog Google partnera.

Ujedno, kada turist otvori oglas dobre fotografije će zadržati njegovu pozornost, dok će ga nekvalitetne natjerati da zatvori oglas. Druga stvar koju treba naglasiti je činjenica da su fotografije puno više od prikaza ambijenta i rasporeda namještaja. Iz tog razloga razmislite o tome da angažirate profesionalca koji će odraditi fotografiranje. Ako želite sami snimiti fotografije, svakako nabavite ili posudite fotoaparat koji će vam omogućiti da snimite bolje fotografije. Ujedno, imajte na umu par sljedećih savjeta: 

  • Pripremite apartman za snimanje - naravno da se prašina na fotografijama neće vidjeti, ali će se uočiti sjaj kupaonskih i kuhinjskih sanitarija. potrebno je i što bolje namjestiti krevet i maknuti nepotrebne stvari poput usisavača, deterdženata, osušenog cvijeća na terasi ili osobnih predmeta u kupaonici. Uz sve to, morate apartmanu dodati dašak života. Poželjno je napuniti zdjelu voćem i dodati vazu s cvijećem, a u kupaonici postaviti rolu papira i ručnike.
  • Upalite rasvjetu i razmaknite zavjese - prostorije pune svjetla su puno privlačnije od tmurnog ambijenta. Fotografiranje odradite za vrijeme vedrog dana. Nemojte fotografirati svjetlo koje će stvoriti odbljesak na fotografijama nego se okrenite od prozora ili svjetla. Time će boje na fotografiji biti ljepše i vedrije. Ako u vašem apartmanu postoji dekorativna rasvjeta, nju možete fotografirati, ali tako da je ona u središtu fotografije. 
  • Fotografirajte cijeli apartman - osim svih prostorija u apartmanu, poželjno je fotografirati ulaz u apartman, terasu, pogled s terase i pročelje kuće. Naravno da ćete pri odabiru kadrova koje ćete snimiti uzeti u obzir na kojoj je razini uređenja. Možda pogled s terase nije fascinantan i na to ne možete utjecati, ali okoliš i terasu uz malo truda je moguće vrlo lako urediti. Isto tako, ako pogled s terase puca samo na dvorište, ne morate ga fotografirati, ali ako prozor iz spavaće sobe gleda na more svakako fotografirajte taj prizor. U svakom slučaju, fotografije eksterijera turistu su jednako važne kao i one unutra.  
  • Pazite na kut snimanja i fokus - kako bi turist dobio najbolji dojam o prostoru, nastojite uhvatiti dva zida i samo dio stropa. Time ćete dati dubinu fotografiji i učiniti prostorijom otvorenijom i većom. Za fotografije vanjskog prostora, pokušajte snimiti iz samog ugla kako bi obuhvatili cijeli objekt i dvorište. Za snimanje interijera možete koristiti širokokutni objektiv jer će dati osjećaj prostranosti. 

Nakon snimanja trebat ćete odabrati najbolje fotografije i digitalno ih obraditi. Njihova dimenzija također utječe na to kako će izgledati web stranicama. Najbolje bi bilo da su fotografije dimenzije 800x600 piksela ili veće.

Gdje oglašavati i koje su provizije?

Kada ste uredili i fotografirali apartman, ostaje vam još jedno važno pitanje - kako i gdje oglašavati smještaj. Ponuda jedinica za izmamljivanje se neprestano širi, a to znači da morate uložiti dodatne napore kako bi iznajmili svoj apartman, sobu ili studio. Nije dovoljno da se oglašavate na hrvatskim stranicama i oglasnicima, već morate oglas postaviti i na one inozemne.

Iako se od 2000. godine na tržištu pojavio veliki broj stranica za reklamiranje i ugovaranje smještaja za odmor, izdvojit ćemo dvije možda najpopularnije. Prva je stranica Booking.com, na kojoj se može pronaći više od milijun registriranih objekata za iznajmljivanje. Za oglašavanje je dovoljno platiti proviziju koja u Hrvatskoj iznosi 15 posto. Oglašavanje na ovoj stranici će se svakako isplatiti jer veliki broj korisnika na njoj traži smještaj. Prema podacima s Booking.com svaki dan se prosječno rezervira oko milijun i 200 tisuća soba za noćenje. Treba li tome dodati da je Booking.com prošle godine u Hrvatskoj čak 12.219 objekata svih vrsta dobilo nagradu 'Guest Review 2016'  s prosječnom ocjenom gostiju od 8.9. Pritom je čak 31 objekt dobio najviših 10 bodova. Sve to otvara mogućnost da i vaš objekt dobije nagradu i bolje se pozicionira na tržištu.

Airbnb kod nas nije toliko poznat kao Booking.com. Riječ je više o društvenoj mreži nego stranici. Osim oglasa koji uključuje informacije i fotografije, važna je i komunikacija s korisnicima. Samim time, korisnici imaju veću dozu povjerenja u informacije koje iznajmljivač pruža. Važni su brzina odgovora i dobre komunikacijske i prezentacijske vještine iznajmljivača. Kako bi se registrirali na portal Airbnb iznajmljivači moraju izraditi svoj profil, napisati nešto o apartmanu te postaviti fotografiju. Airbnb također naplaćuje proviziju. Ona je među najnižima i iznosi 3 posto. Airnbnb je zbog svog koncepta društvene mreže sve popularniji, naročito među mladima i onima koji često putuju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno