Lifestyle

Komentari 0

Pranjem i kuhanjem povrća uklonit ćete štetne otrove

Pranjem i kuhanjem povrća uklonit ćete štetne otrove

Štetni alkaloidi iz patlidžana i krumpira u velikim količinama mogu djelovati kao nervni otrov, stoga se ne smiju jesti bez prethodne termičke obrade

Mnoge vrste povrća sadrže tvari koje koriste biljci, ali štete čovjeku pa ih prije pripreme treba učiniti neškodljivima. U malim količinama nisu kobne za organizam, ali dugotrajnim taloženjem mogu povećati rizik za bolesti. Krumpir, rajčica, patlidžan i paprika sadrže alkaloide, odnosno spojeve dušika koji su štetni za ljude. Pogrešnim čuvanjem krumpira povećava se količina otrova u gomoljima, stoga ga treba čuvati daleko od svjetlosti. Na svjetlu krumpir može pozelenjeti, a na tim se mjestima količina otrova utrostručuje. Veće količine mogu izazvati mučninu, povraćanje i glavobolju, a u težim slučajevima čak nesvjesticu i tegobe s disanjem. Zato krumpir treba čuvati na tamnome mjestu, a male zelene dijelove izrezati nožem prije pripreme. Zelene krumpire bacite jer otrov ne nestaje kuhanjem na visokim temperaturama.Tomatin djeluje slično solaninu iz krumpira, a ima ga u rajčicama. Zeleni, nezreli plodovi se ne smiju se jesti, stoga ih ostavite da dozriju na tamnu mjestu.

>>Oksalna kiselina potiče nastajanje bubrežnih kiselina, a nalazi se u špinatu, rabarbari i blitvi. Odstranjuje se blanširanjem i kuhanjem u vodi

>>U mahunama,slanutku, grašku i leći postoji velik broj sastojaka s otrovnim djelovanjem koji se neutraliziraju namakanjem i kuhanjem.
>>Kapsaicin iz čilija i paprika u malim količinama potiče krvotok i osjetilo okusa, ali veće količine mogu oštetiti sluznicu, želudac i crijeva.

>>Nezreli bambusovi izdanci i batat sadrže cijanovodik koji u velikim količinama izaziva gušenje. Otrov nestaje ispiranjem i prženjem.
Najčitaniji članci