Obavijesti

Lifestyle

Prava istina o zaštiti od sunca: Bijela odjeća vam još više šteti

Prava istina o zaštiti od sunca: Bijela odjeća vam još više šteti
1

Svijetla odjeća ljeti propušta najviše UV zraka pa tako one dopiru do vaše kože i štete vam. Kod sunčanih naočala je najbitnije da imaju 99-100 posto zaštitu od UV zračenja

VIDEO

Bijela boja vas još više izlaže suncu 

Tamnije i jarke boje odjeće upijaju više UV zraka od svjetlijih nijansi. Također, čvršće tkanine poput platna i trapera više će vas zaštititi od prozirnih i lagano tkanih materijala, preporučuje Zaklada za zaštitu od raka kože. Bijela odjeća koju svi nosimo preko ljeta jer mislimo da manje privlači sunce potpuno je kriv izbor, ističu stručnjaci.

Stvar je u faktoru zaštite od ultraljubičastih zraka (UPF ultra protection factor). SPF faktor (sun protection factor) mjeri vrijeme koje je potrebno da koža izložena suncu pocrveni. Tako bijela t-shirt majica ima UPF faktor 7, dok zelena ima 10. U usporedbi s tim, denim košulja dugih rukava u tamnijoj boji ima UPF 1700. Ona gotovo u potpunosti blokira sunce. Tamnije i deblje pamučne majice kratkih rukava imaju UPF 50. 

Pravilo koje vam najviše može pomoći u određivanju koliko vas vaša odjeća štiti od sunca je da je okrenete prema suncu i pogledate kroz nju. Ako svjetlost prolazi kroz nju, znači da i UV zrake prolaze, pa tako i kroz vašu kožu.

Preporučuje se nositi širu udobnu odjeću umjesto uske robe. Sve se češće može naći i odjeća koja ima ekstra zaštitu s određenim SPF faktorom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šeširi su neophodni 

Šeširi i kape su jako bitni prilikom zaštite. Većina karcinoma bazalnih stanica kože, 90% njih, javljaju se na glavi ili na vratu. Zaštitite se sa šeširima sa širokim obodom koji će vam pokriti i vrat i dio ramena te gornji dio leđa. 

Fotolia

Što sa sunčanim naočalama?

Površine na plaži reflektiraju UV zraka pa se koža i oči izlažu njima dvaput. Pijesak reflektira 15 posto UV zraka, voda 10 posto, a morska pjena oko 25 posto. Polarizirane leće na sunčanim naočalama smanjuju odsjaj, ali UV zaštita je najvažnija pri izboru naočala - birajte one koji imaju filtere 99-100 posto. 

Kada su kreme za sunčanje učinkovite?

Kreme za sunčanje učinkovite su samo ako ih nanosite u debelom sloju na kožu. Neka vam vodič budu 2 pune žlice za cijelo tijelo, a veličina kovanice za lice. Nanesite kremu prije izlaska na sunce i ponavljajte mazanje svaka dva sata, odmah nakon kupanja, sušenja ručnikom ili jakog znojenja. 
Koristite kreme s UVA I UVB zaštitom te faktor od 15 naviše. Kreme otporne na vodu djeluju oko 40 minuta ako ste ušli u vodu. One kreme na kojima piše " vrlo otporne na vodu" traju 80 minuta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju