Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

(Pre)Orgazmičke glavobolje: Znate li što su i imate li ih i vi?

(Pre)Orgazmičke glavobolje: Znate li što su i imate li ih i vi?

Kod 60 posto bolesnika nakon orgazma dolazi do smanjenja boli jer se oslobađa endorfin - hormon sreće. Ipak, dok nekima seks pomaže, drugi zbog njega mogu imati glavobolje

Oko jedan posto glavobolja uzrokovano je seksualnom aktivnošću, a tri puta češće javlja se u muškaraca u odnosu na žene, kaže neurologinja, prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić iz Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Svega desetak pacijenata od njih 900-tinjak tijekom godine dolazi zbog glavobolja koje se javljaju u vrijeme seksualne aktivnosti.

- Prema staroj klasifikaciji, te se glavobolje mogu podijeliti na preorgazmičke i orgazmičke glavobolje. Ove prve se javljaju prije orgazma i obično je riječ o tupoj boli koja se javlja već na početku seksualnog odnosa, koja je neugodna i ometa osobu u seksualnoj aktivnosti. Orgazmička glavobolja javlja se u vrijeme orgazma i najčešće je riječ o nagloj, oštroj i izuzetno jakoj glavobolji, koja je vrlo neugodna i osobu obično natjera da odmah zaustavi seksualnu aktivnost. Taj tip boli može biti znak da je došlo do puknuća jednog malog mjehurića, odnosno proširenja koje se stvorilo na krvnoj žili u mozgu, koje zovemo aneurizma. Ako bol ne popušta, treba se odmah javiti u ambulantu jer može doći do subarahnoidalnog krvarenja, što može biti vrlo opasno - upozorava sugovornica.

Migrena nije bol, već bolest: S njom živi čak 400.000 Hrvata, velik problem je (samo)liječenje
Migrena nije bol, već bolest: S njom živi čak 400.000 Hrvata, velik problem je (samo)liječenje

Ne postoje znanstveni dokazi o tome da glavobolje tijekom seksualnog odnosa mogu biti povezane sa psihološkim uzrocima, primjerice osjećajem žene da nije spremna na seks. No on ponekad može biti i lijek za glavobolju, pokazali su rezultati studije kod čak 60 posto bolesnika s migrenskom glavoboljom.

- Glavno objašnjenje smanjenja boli je što prilikom orgazma dolazi do oslobađanja endorfina (hormoni sreće), molekula koje sudjeluju u mehanizmu suzbijanja boli - kaže neurologinja Darija.

I masturbacija pomaže u smanjenju boli tijekom migrenske atake jer dolazi do aktivacije moždanih jezgri odgovornih za lučenje neurotransmitora koji sudjeluju u suzbijanju boli, kao što su serotonin i dopamin.

Pomoć kod migrene: Isprobajte četiri najbolje tehnike masaže
Pomoć kod migrene: Isprobajte četiri najbolje tehnike masaže