Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Predstavljaju li kristalne lubanje nadu ili kraj svijeta

Navodno majansko proročanstvo govori da će spajanje kristalnih lubanja uroditi razumijevanjem postanka čovjeka ili apokalipsom

24sata
Foto: 24sata
2 komentara

Na područjima nekadašnjih astečkih i majanskih gradova nađeno je 13 mističnih kristalnih lubanja, a najpoznatija je ona koju  u Lubaantunu  pronašla Anna Mitchell-Hedges s ocem. Artefakt u potpunosti odgovara čovjekovoj lubanji no i dan danas nepoznata je tehnika izrade. Za jedinu moguću metodu bilo bi potrebno potrošiti 70 godina s materijalima koji u tadašnje vrijeme nisu bili poznati.  Analize pokazuju da su lubanje izrađene od jednog komada kvarca. Dodatnu zbrku stvara navodno majansko proročanstvo koje govori da će spajanje lubanja uroditi razumijevanjem  postanka čovjeka.  Britanska studija sugerira da su lažne.  Navodno su izrađene u Europi tijekom 19. st i zatim prenesene u Meksiko.      

U šumi blizu sibirskog grada Omska arheolozi su  2009. pronašlli neobično izdužene lubanje koje potječu iz 4. st, no znanstvenici i dalje nisu na tragu porijekla. No osim izduženih kosti arheolozi su se susretali  sa svjedočanstvima o lubanjama s rogovima na čelu koje su 1880. navodno nađene u Pennsylvaniji. Prilikom iskopavanja masovne grobnice 2009. u Veneciji posumnjali su i u postojanje vampira.  Nađen je ženski kostur iz 16. stoljeća s ciglom u ustima što je prema narodnoj predaji tipičan način pokopavanja ljudi za koje se sumnjalo da su vampiri. Tako je se sprečavalo da vampiri zubima raskrči zemlju i iziđe van iz groba. Peer Moore-Jansen sa Sveučilišta Wichita kaže kako je sličan kostrur pronašao u Poljskoj.        

Arheolozi iz cijelog svijeta nailazili su na goleme lubanje, nekoliko puta veće od veličine prosječnog čovjeka. Iako je dio znanstvenika posumnjao na ljude divove najvjerojatniji razlog je poremećaj rasta koji se naziva gigantizam. U nevadskoj špilji Lovelock 1911 nađeni su ostaci neandertalca visine od čak tri metra.  

Tim znanstvenika 2003. u pećini Liang Bua na indonezijskom otoku Flores pronašao je kostur odrasle  žene  visine od metra koji je živio prije 18. 000 godina. Zbog malog rasta nazvali su je Hobit. Krhke kosti i procijenjena masa od 25 kilograma znanstvenike je navela da pretpostave kako se radi o potpuno novoj vrsti.    
  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message