Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Predstavljeni radari za praćenje ptica i šišmiša u novom projektu

Predstavljeni radari za praćenje ptica i šišmiša u novom projektu

Napredne metode zaštite prirode - praćenje ptica i šišmiša korištenjem radara - u projektu vjetroelektrana, predstavljene su prvi put u Hrvatskoj, krajem listopada, na stručnoj radionici na Brijunima

VIDEO

Glavni izazov u razvoju i radu vjetroelektrana moguće je stradavanje ptica i šišmiša kod sudaranja s rotirajućim lopaticama vjetroturbina. Stoga su pametno planiranje i učinkovite mjere ublažavanja utjecaja vjetroelektrana na ptice i šišmiše ključne za ekološku održivost proizvodnje te vrste zelene energije, rečeno je na radionici pod nazivom 'Radarska tehnologija - napredne metode praćenja ptica i šišmiša u sklopu razvoja projekata vjetroelektrana'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Slavko Trtanj uzgaja ptice 01:18

Tradicionalno praćenje ptica u istraživanom području provodi se periodičkim promatranjem putem više različitih metoda njihovog kretanja, dok se kod šišmiša bilježi njihovo glasanje i ponekad kretanje, podsjetili su na radionici. 

Direktor Oikona - Instituta za primijenjenu ekologiju Dalibor Hatić istaknuo je da se cjelovito rješenje nalazi se u povezivanju tradicionalnih metoda praćenja s novim alatima i naprednom analizom podataka koja, kako je dodao, rezultira puno kvalitetnijom procjenom utjecaja na okoliš i prirodu i učinkovitijom kontrolom i provedbom mjera ublažavanja.

Hatić smatra da bi uporaba radarske tehnologije omogućila bolje planiranje i korištenje hrvatskog potencijala energije vjetra, pružajući veće gospodarske dobrobiti i stabilnost opskrbe zelenom energijom, uz istovremenu učinkovitiju zaštitu prirode. 

Način i primjenu radarske tehnologije predstavili su stručnjaci nizozemske tvrtke Robin Radar Systems koji su radili na njezinom razvoju, a svoja iskustva u primijeni te tehnologije podijelili su danski i finski stručnjaci.

U sklopu predstavljanja radara, provedena su ciljana istraživanja ptica i šišmiša na Brijunima te je napravljena nadogradnja sustava za istraživanje šišmiša, što do sada nije bilo dovoljno razvijeno.

WWF je proveo akciju čišćenja lastovskog podmorja od plastičnog ribarskog otpada
WWF je proveo akciju čišćenja lastovskog podmorja od plastičnog ribarskog otpada

- Sada znamo koje vrste šišmiša se kreću u prostoru i na koji način ga koriste, što su vrlo vrijedni podaci, značajni ne samo za ovo područje i za Hrvatsku, već i za razvoj cijelog sustava. Vjerujem da će to biti globalna ideja koju ćemo dalje razvijati - istaknula je direktorica tvrtke Supernatural Mirna Mazija

Načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Sanja Ivelj istaknula je kako se u ciljevima energetskih politika u ostvarivanju zelene tranzicije naglašava nužnost suradnje svih aktera za što brzom tranzicijom prema niskougljičnim ciljevima i gospodarskom rastu.

Direktorica udruženja 'Obnovljivi izvori energije Hrvatske' Maja Pokrovac istaknula je kako Hrvatska ima izniman potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije, a tehnologija, koja je prvi put predstavljena u Hrvatskoj, omogućava još bolje povezivanje zelenih ciljeva Hrvatske i EU i potrebe koje postoje u zaštiti okoliša i prirode.

Najprometnija zračna luka u Europi je 'zaposlila' svinje
Najprometnija zračna luka u Europi je 'zaposlila' svinje

Stručna radionica na Brijunima je prva takve vrste na kojoj su predstavljene napredne metode zaštite prirode korištenjem radarske tehnologije koja se u tu svrhu još nije koristila u Hrvatskoj, iako je široko rasprostranjena u zemljama s razvijenim sektorom korištenja obnovljivih izvora energije.

Radionica je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u organizaciji tvrtki OIKON - Institut za primijenjenu ekologiju, Robin Radar Systems i Supernatural te udruženja 'Obnovljivi izvori energije Hrvatske'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva