Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prehrambene navike koje treba izbjegavati ako želite čišću kožu

Prehrambene navike koje treba izbjegavati ako želite čišću kožu
4

Konzumacija nekvalitetnih namirnica, kao i nedovoljan unos prehrane bogate vlaknima i probioticima doprinose lošem općem zdravlju organizma, ali i ostavljaju negativne tragove na vašoj koži

VIDEO

Nekih se prehrambenih navika morate odreći ako želite čišću kožu. Određene namirnice vas održavaju mladima, neki dodaci mogu pospješiti blistavu kožu, ali mogu li određene navike izazvati i nered na čistoj koži? Loš izbor hrane i loše prehrambene navike itekako mogu negativno utjecati na vašu kožu.

- Često su problemi s kožom povezani s upalom, lošim zdravljem crijeva i/ili neuravnoteženim hormonima - kaže Paulina Lee, dijetetičarka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zrinka Janković VIDEO

Evo i šest takvih nezdravih obrazaca prehrane koji mogu dovesti do problema s kožom:

1. Redovito jedenje hrane koja izaziva upale

Pomfrit, pržena piletina, obrađena peciva, bijeli kruh..., popis loših namirnica se nastavlja u nedogled - i nažalost mnogi ih konzumiraju s alarmantnom učestalošću.

- Konzumiranje hrane koja izaziva upale može negativno utjecati na zdravlje crijeva i povećati oštećenja kože iznutra. Naše zdravlje crijeva duboko je povezano s našom kožom. Zato pravilna prehrana koja potpomaže zdravlje crijeva može poboljšati vaš ten - ističe Lee.

- Istraživačke studije su uočile neravnotežu mikrobioma crijeva i kože, poznatu kao disbioza, u brojnim uobičajenim kožnim bolestima, uključujući akne, rozaceju, psorijazu i atopijski dermatitis - kaže stručnjakinja. Većina nas je upoznata s načinom na koji naši hormoni mogu dovesti do izbijanja nečistoća ili akni. Jedući uravnotežene i zdrave obroke možemo pozitivno utjecati na našu kožu, prenosi MSN.

2. Yo-yo dijeta

Ovo je još jedna negativna prehrambena navika koja može biti loša vijest za vašu kožu, zajedno s cjelokupnim zdravljem.

- Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da postoji značajna korelacija između akni i poremećene prehrane, što znači da je poremećena prehrana varijabla koju bi trebalo kontrolirati u istraživanjima povezanim s aknama - kaže dijetetičarka Rachel Fine. Fine preporučuje da za čišću kožu nastojite smanjiti razinu stresa. 'Poznato je da restriktivne prehrambene navike i yo-yo dijeta povećavaju stres', dodaje ona.

Prehrambene navike koje je pametno slijediti ako u vašoj obitelji postoji rizik za dijabetes
Prehrambene navike koje je pametno slijediti ako u vašoj obitelji postoji rizik za dijabetes

3. Ne jedete dovoljno probiotičke hrane

Još jedna loša navika za kožu? Ne unosite dovoljno probiotika u prehrani. Iako je, prema mišljenju stručnjaka, potrebno više istraživanja kako bi se razumjeli temeljni mehanizmi koji objašnjavaju povezanost crijeva i kože, ali sugerirano je da sastav našeg crijevnog mikrobioma može doprinijeti razvoju određenih kožnih stanja, posebno ako imamo lošije zdravlje crijeva, objasnila je Lee.

- Jedna studija je pokazala da je unos probiotika povezan sa značajno nižom učestalošću ekcema, u usporedbi s placebo skupinom, što sugerira da konzumacija probiotika može biti učinkovita u prevenciji ekcema - dodaje.

4. Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima

Volite jesti tjesteninu i bijeli kruh i slatkiše? Osim odbacivanja ove nezdrave hrane iz vaše svakodnevne prehrane za boljitak vašeg cjelokupnog zdravlja, to može biti i blagodat za vašu kožu.

- Rafinirani ugljikohidrati, poput bijele riže, bijelog kruha, prženih proizvoda, slatkiša ili zaslađenih napitaka, obično su hrana s visokim glikemijskim indeksom. Takva hrana brže podiže šećer u krvi u usporedbi s hranom s niskim glikemijskim indeksom - kaže Lee. Istraživanja sugeriraju da hrana koja podiže razinu šećera u krvi i uzrokuje veći odgovor na inzulin može pogoršati pojavu akni. Taj porast šećera također može potaknuti lučenje androgena, koji kada je povišen doprinosi aknama.

Deset navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava
Deset navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava

5. Prehrana s malo vlakana

Česta konzumacija visoko rafinirane prehrane usmjerene na ugljikohidrate i prehrana s malo vlakana idu ruku pod ruku. Ipak, vrijedno je naglasiti da prehrana s niskim udjelom vlakana može biti još jedan od uzroka kože bez sjaja. 'Baš kao što su probiotici važni, također su prebiotici i vlakna jednako korisni za naše zdravlje crijeva. Prema onome što znamo o povezanosti crijeva i kože, zdrava crijeva znače zdravu kožu', ističe. Prebiotici podržavaju rast dobrih crijevnih bakterija.

- Prebiotici se mogu naći u hrani bogatoj vlaknima poput luka, češnjaka, poriluka, šparoga, zobi i jabuka. Vlakna hrane zdrave crijevne bakterije; kada se vlakna fermentiraju, nusprodukti tvore protuupalne spojeve, zvane kratkolančane masne kiseline, koji su vitalni za zdravlje kože, metaboličko zdravlje, zdravlje mozga i imunitet - upozorava Lee.

Dreamstime

6. 'Zapadnjačka prehrana'

Prerađena hrana nije dobra za vašu kožu.

- Zapadnjački stil prehrane obično sadrži previše prerađene hrane i rafiniranih ugljikohidrata, što može dovesti do upale. Upala može dovesti do akni i izbijanja raznih nečistoća na koži, pa bi protuupalna hrana mogla biti korisna - kaže Lee.

Pet stvari koje možete početi raditi već danas za zdravlje srca
Pet stvari koje možete početi raditi već danas za zdravlje srca

- Protuupalne dijete mogu se sastojati od cjelovite hrane i obroka bogatim hranjivim tvarima s naglaskom na hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, i antioksidansima, poput bobičastog voća. - sugerira. Da biste se osjećali dobro i imali sjajan ten, dodajte bobičasto voće i zobene pahuljice u vaš plan svakodnevne prehrane.

POGLEDAJTE 4. EPIZODU DOMA IZ BAJKE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to