Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
30 komentara

Prepolovio se: Imao je 190 kg, bio je najdeblje dijete na svijetu

Nekada nije mogao prijeći pet metara, a da ne ostane bez daha. Roditelji u početku nisu dopuštali da njihov sin ide 'pod nož', ali shvatili su da neće dugo poživjeti ne poduzmu li nešto

30 komentara

Arya Permana (13) iz Indonezije imao je nevjerojatnih 190 kilograma kada mu je bilo deset godina, zbog čega je proglašen najdebljim djetetom na svijetu. Od tada do danas se prepolovio. Drastično je smršavio - izgubio je 106 kilograma i ponovno se može normalno kretati, ići u školu, kupati...

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Profimedia

Višak kilograma mu je ugrožavao život

Dječak je bio najmlađa osoba na svijetu podvrgnuta operaciji ugradnje želučane premosnice. Nakon zahvata je morao promijeniti način prehrane i početi se hraniti zdravo. Zaboravio je na ogromne količine tjestenine, gaziranih napitaka, pržene piletine...

Pred njim je uskoro operacija uklanjanja viška kože koju mu je velikodušno ponudio jedan kirurg iz bolnice Hasan Sadikin u Bandungu.

World?s Heaviest Kid Loses 220lbs | Autor: Jefta Images / Barcroft Images Foto: Jefta Images / Barcroft Images

Dječak se počeo ekstremno debljati u dobi od pet godina. Roditelji su ga pokušavali motivirati da jede manje i zdravije, ali uzaludno. Priznaju da su za sve oni krivi jer su ga razmazili, nisu bili dovoljno čvrsti.

Family Fear For Morbidly Obese Boy’s Future NEVJEROJATNO Samo jede: Najdeblji dječak na svijetu (10) ima 192 kilograma

- Ako je nešto želio jesti, slatku hranu ili piti slatka pića, mi smo mu to davali. Kada je poželio instant tjesteninu, kuhali smo je za njega - rekao je njegov otac Ade Somantri i dodao da je Arya jeo po pet velikih obroka na dan.

World?s Heaviest Kid Loses 220lbs | Autor: Jefta Images / Barcroft Images Foto: Jefta Images / Barcroft Images

Sve to dovelo je do morbidne debljine i poteškoća sa hodanjem. Nije mogao prijeći pet metara, a da ne ostane bez daha. Roditelji u početku nisu dopuštali da njihov sin ide 'pod nož', ali shvatili su da neće dugo poživjeti ne poduzmu li nešto.

Popustili su nakon što im je liječnik pokazao snimku zahvata kod kojeg se na trbuhu napravi rez od svega jednog centimetra.

World?s Heaviest Kid Loses 220lbs | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Operirali su ga u bolnici Omni u Jakarti. Sada mu u želudac ne stane više od sedam žlica hrane odjednom. Dječak nije bio oduševljen što mora mijenjati prehrambene navike, ali više nije imao izbora.

- U početku je bio jako ljut i uznemiren jer je volio jesti, ali nakon operacije više nije mogao, ako bi previše jeo, automatski bi povraćao - rekao je njegov otac.

World?s Heaviest Kid Loses 220lbs | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Dječak se ipak navikao na novi režim prehrane.

- Da, tada sam želio jesti puno instant rezanaca, ali sada ne mogu. Naviknuo sam se na to pa ih više niti ne želim - kazao je Arya.

Sad mu se jelovnik sastoji od puno povrća i voća, juha, ribe sa žara...

Otkako je smršavio vratila mu se i snaga u tijelo. Do škole hoda kilometar bez problema, igra se puno sa vršnjacima, pliva, igra nogomet, badminton. Kaže da je jako sretan i puno sigurniji u sebe. Nada se da će jednog dana postati nogometaš, prenosi Daily Mail.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message