Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Prestanak pušenja znači manji rizik od dijabetesa

Pušenje više od kutije cigareta na dan povećava za 61% rizik od dijabetesa tipa 2, a za 23 posto je veći rizik u bivših pušača, tvrde znanstvenici

shutterstock
Foto: shutterstock

Ljudi koji popuše najmanje 20 cigareta na dan imaju 61 posto veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2 nego nepušači, tvrde švicarski znanstvenici. Istraživanje je pokazalo da i pušenje manje od kutije cigareta na dan povećava opasnost oboljenja od šećerne bolesti za 44 posto u odnosu na nepušače. Uz premalo vježbanja, masnu ili visokokaloričnu hranu te sjedilački način života cigarete su, prema novoj švicarskoj studiji, među glavnim uzročnicima dijabetesa. Pušenje ometa tijelo da normalno koristi inzulin te tako razvija dijabetes tipa 2, objašnjavaju liječnici. Prestanak pušenja smanjuje rizik. No čak i bivši pušači još imaju 23 posto veći rizik od dijabetesa od nepušača.
Dijabetes tipa 2 obično se polako razvija u odraslih starijih od 35 godina, a javlja se bez vidljivih simptoma pa se otkrije tek nakon nastalih kroničnih komplikacija. Prestanak pušenja jedini je način da rizik od dijabetesa, raka pluća te srčanog ili moždanog udara svedete na najmanju moguću mjeru, savjetuju znanstvenici. Također, u prevenciji dijabetesa tip 2 važna je zdrava i uravnotežena prehrana te fizička aktivnost.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message