Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Život mi je spasila preventivna operacija sitne kvržice na dojci

Život mi je spasila preventivna operacija sitne kvržice na dojci

Biti bez kose, blijed, bez obrva i trepavica čudesna je promjena koju donesi bolest, kaže Sanja koja je nakon operacije benigne kvržice doznala da je ipak riječ o malignoj tvorbi, raku dojke

VIDEO

Unatoč redovitim kontrolama zadnjih pet godina, zbog kojih sam bila uvjerena da sam sigurna od razvoja teže bolesti, dijagnosticiran mi je rak dojke. Nakon što sam napipala kvržicu, za koju se ispostavilo da je benigna, odlučila sam je operirati kako ne bih morala odlaziti na stalne punkcije.

Iz preventivnih razloga. Međutim, nakon operacije otkrilo se da se radilo o malignoj tvorbi, prisjeća se Zagrepčanka Sanja Bubanović (44) početka borbe protiv zloćudne bolesti. Bilo je to prije dvije i pol godine. 

Prepoznajte rak dojke: Ovako izgledaju grudi s tumorom...
Prepoznajte rak dojke: Ovako izgledaju grudi s tumorom...

- Bio je to najveći šok koji sam doživjela. Od tada sam si samo postavljala pitanja: ‘Zašto baš ja?’, ‘Kako?’, ‘Odakle?’... Onda sam shvatila da je ‘to tako’ i da je jedino ispravno da to prihvatim kao dio sebe, prigrlim svoju dijagnozu i pogledam gdje sam zapravo. U svemu, životu, obitelji, poslu, prijateljstvu... - priča Sanja koja zadnjih desetak godina radi u osiguravajućim kućama na prodaji osiguranja, a godinu dana prije dijagnoze na poziciji voditelja grupe.

Nakon operacije uslijedile su mnoge kemoterapije, zračenja, fizikalne, psihološke, duhovne, plesne terapije... Bilo je teško, jako teško, kaže, prolaziti kroz sve to - mučnine, osjećaj raspadanja tijela i duše. No smogla je snage i počela novo poglavlje u životu. 

- Shvatila sam da sam dobila priliku za novi, bolji život. Priliku da budem onakva kakva jesam. Svoja i autentična. Da budem dobra i blaga prema sebi, da se volim više nego ikad prije. Divno je što je ta ljubav prema sebi dovela i do ljubavi za druge, za oprost svima kojima je trebalo oprostiti, a, naravno, i sebi - govori Sanja i dodaje da je sretna što ima divnu obitelj, supruga i sina, čiju je ljubav osjećala više nego ikad prije. 

Maslinovo ulje, riba, orasi, soja i mahune štite od raka dojke
Maslinovo ulje, riba, orasi, soja i mahune štite od raka dojke

- Uz njih sam se mogla samo dobro osjećati, nisu dopustili da padnem duhom ni na trenutak. Moje drage prijateljice i sestra uskakale su kad je bilo potrebno, razgovorima, vožnjama na kemoterapiju, donosile juhice, pospremale. Svima sam im veoma zahvalna - govori Sanja.

Događaju se i nova prijateljstva, kako ih u šali zove, “bolnička“ prijateljstva, a s tim je ljudima prolazila sve strahove. S druge strane, tijekom njezina liječenja iz života su otišli neki ljudi, na čemu je također vrlo zahvalna. Pali su tako, kako kaže, svi okovi i lanci tuđih želja, očekivanja, htijenja...

Najbolje je to što napokon imate hrabrosti biti svoja, bez obzira na to što tko mislio o vama, a ta spoznaja oslobađa i liječi.

Evo zašto nikad ne biste smjeli jesti 'čisti' dio pljesnivog kruha
Evo zašto nikad ne biste smjeli jesti 'čisti' dio pljesnivog kruha

- Sad radim mnoge stvari koje su mi prije bolesti bile nezamislive, ne zbog toga što ih nisam željela nego nisam imala hrabrosti za njih. Kao što je ples, i to senzualan ples, i još uz javni nastup. Radionice plesa organizira udruga Sve za nju, koja pruža besplatnu psihološku pomoć osobama oboljelim od karcinoma i njihovim obiteljima, a u udruzi sam se uključila u mnoge radionice koje su mi pomogle da otkrijem svoju kreativnost i često kažem da je Sve za nju moj drugi dom.

Zahvaljujući plesnim radionicama Petre Seitz Mavar i Ane Kuhanec, oslobodila sam svoju senzualnost i ženstvenost. Svakim novim plesnim korakom i pokretom oslobađam je sve više i više, uživam živjeti i voljeti - zaključuje Sanja te dodaje da je kroz bolest naučila biti zahvalna na svemu što joj dođe u život - i onome lijepom i onome manje lijepom.

Tri stvari koje sam promijenila nakon bolesti: 

1. Pažnju posvećujem tome što unosim u organizam, hranim se puno raznovrsnije i uvijek nastojim jesti zdravu, organsku hranu. Volim da moje tijelo dobije najkvalitetnije što mu mogu dati. 

Prehrana za oboljele od raka: Kupus usporava rast tumora
Prehrana za oboljele od raka: Kupus usporava rast tumora

2. Redovito vježbam isto tako iz ljubavi prema sebi i svom tijelu, radim vježbe za kondiciju, snagu i oblikovanje, puno šetam, idem na nordijsko hodanje, radionicu plesnog buđenja i kružnih pokreta.

3. Naučila sam se voljeti i biti svoja - bez obzira na to što tko mislio o meni, a ta spoznaja oslobađa i liječi. Počela sam doživljavati sebe, svoje potrebe i osjećaje, osluškivati svoj unutarnji glas...

Sve to što se događa za vrijeme bolesti je čudesno, čarobno. Shvatite da ste blagoslovljeni i da je dar života nešto posebno i predivno.

Voljeti sebe i u bolesti

Počnete se voljeti više nego ikad prije, lijepi ste si i bez kose, bez obrva i trepavica, onako blijedi i otečeni. U jednom trenutku primijetite da su vam poruke koje šaljete i primate pune srdašca i shvatite da dajete ljubav. Za mene je to saznanje bila prijelomna točka. Znala sam da, ako ostanem u ljubavi, ostajem u životu. Tada je počelo, ne samo izlječenje nego i iscjeljenje duše, duha i tijela, priča Sanja.

Porazne statistike:

Od raka do 65. godine u Hrvatskoj umre 41 posto ljudi, što je ukupno više nego što ih umre od kardiovaskularnih bolesti (26 posto) i ozljeda poput nesretnih slučajeva, prometnih nesreća i samoubojstava (12 posto), pokazalo je istraživanje iz 2017. Zato su Nacionalni programi prevencije (dojke, debelog crijeva) važni.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...