Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Prevruće i česte kupke mogu naštetiti koži, ali tope kalorije

Kako bi se održala vlažnost kože, bolje je koristiti ulje za kupanje nego pjenušavu kupku. Ako i dalje budete patili od suhe kože nakon kupanja, pokušajte je nježnije ribati

Foto: Dreamstime
1 komentara

Nema štete sve dok kupka nije uzavrela, zar ne? Ipak, što je kupka toplija, više će osušiti kožu. Idealno, temperatura bi se trebala kretati između 36 i 38 stupnjeva, smatraju stručnjaci. 

Štoviše, kupka na temperaturi većoj od 38 stupnjeva umara i po izlasku iz nje ćete se osjećati još iscrpljenije. Osim toga, kupanje se preporučuje najviše dvaput tjedno na 15 minuta inače će voda ukloniti previše vlage s kože. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako bi se održala vlažnost kože, bolje je koristiti ulje za kupanje nego pjenušavu kupku. Ako i dalje budete patili od suhe kože nakon kupanja, pokušajte je nježnije ribati.

Izležavanje u kadi potrošit će kalorija kao pola sata hodanja

Znanstvenici sa Sveučilišta Loughborough napravili su test sa 14 muškaraca. Najprije su ih poslali da voze bicikl sat vremena, a potom su isto toliko vremena ležali u kadi punoj vruće vode - temperatura vode iznosila je 40 stupnjeva Celzijevih.

KRALJICA CVIJEĆA Esencije ružinih latica pomažu za nesanicu, tjeskobu i probavu

Otkrili su da vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja. Razlog gubitku kalorija u toploj vodi je, kažu, podizanje tjelesne temperature, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su potom 24 sata pratili razinu šećera kod svih ispitanika. Šećer u krvi bio je niži za oko 10 posto nakon relaksacije u toploj kupki u odnosu na vožnju bicikla. Kažu da 'pasivno zagrijavanje' smanjuje upalu. Na primjer, u Finskoj koriste medicinske tretmane bazirane na zagrijavanju tijela, a u časopisu JAMA Internal Medicine je objavljeno kako sjedenje u sauni može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

SAVJETI ZA LJEPOTU Dodajte ulja u kupku: U vodi se koža 'otvara', a um se opušta

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message