Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Unatoč cerebralnoj paralizi ona je trenerica u vlastitoj teretani

Steph iz Sjeverne Karoline liječnici su predviđali da neće moći hodati, govoriti, čitati ni pisati, a ona im je pokazala da nisu mogli više pogriješiti i postala CrossFit trenerica te otvorila svoju teretanu

Foto: Steph Hammerman
5 komentara

Steph Hammerman (29) liječnici su po rođenju dijagnosticirali cerebralnu paralizu. Roditeljima je rečeno da njihova kći nikada neće moći hodati, govoriti, čitati ili pisati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Steph Hammerman

Unatoč tim crnim prognozama, Steph iz Knightdalea u Sjevernoj Karolini postala je certificirana CrossFit trenerica i unatoč razvoju raka imunološkog sustava, uspjela je otvoriti vlastitu teretanu. Prošle godine ju je čak i Nike tražio da postane jedna od njihovih sponzoriranih sportaša.

Izjavila je da se nada da će inspirirati druge koji se nalaze u sličnoj situaciji i promijeniti značenje 'elitnog sportaša'.

Steph je rođena prerano i ima brata blizanca koji nema cerebralnu paralizu. On je po rođenju težio jedan i pol kilogram, dok je ona težila manje od jednog kilograma - oko 880 grama.

- Izgubila sam mnogo kisika i krvi u mozgu pa liječnici nisu bili sigurni kako će izgledati moja budućnost - rekla je Steph.

miksa BRANITELJ IZ KARLOVCA Amputirali mu noge: 'Ja živim kao u zatvoru, nemam rampu'

Kao novorođenčetu dijagnosticirana joj je cerebralna paraliza.

Pojavljuje se nakon ozljede mozga tijekom fetalnog razvoja ili rođenja, a svake godine bolest se dijagnosticira kod oko 8000 beba. Oboljeli obično imaju slab mišićni tonus, pretijesne mišiće i probleme s ravnotežom i koordinacijom.

Steph trenutno koristi štake i invalidska kolica, što joj je pomoglo za zadrži mnogo neovisnosti.

Rekla je da se CrossFitom, popularnim programom snage i kondicije, počela baviti 2012. godine.

- Dvije godine sam se natjecala u biciklizmu, a onda me jedna žena pozvala u svoju teretanu. Jednostavno sam se zaljubila u CrossFit. Voljela sam se osjećati kao da postižem nešto - izjavila je Steph.

Foto: Steph Hammerman

Uskoro je postala jedina CrossFit trenerica drugog stupnja (od 4) s cerebralnom paralizom. Budući da je bila tako aktivna, njezina sljedeća zdravstvena borba ju je šokirala.

Kaže da je bila na spoju sa svojim dečkom Tylerom u travnju 2016. godine, kada je sjela u svoja invalidska kolica i vrisnula od boli.

- Ruka me toliko boljela, mislila sam da sam se ozlijedila tijekom treninga koji sam taj dan odradila. A Tyler me pogledao i rekao 'Dušo, mišići to ne čine, kosti to ne čine. Moramo ići liječniku' - prisjeća se.

Nakon nekoliko posjeta liječniku u New Yorku, odakle joj je obitelj, u svibnju joj je dijagnosticiran Hodgkinov limfom stadija 3B.

Foto: Steph Hammerman

Hodgkinov limfom je rak dijela imunološkog sustava poznatog kao limfni sustav. Bolest se javlja kada stanice limfnog sustava abnormalno rastu i mogu se proširiti izvan nje, prema klinici Mayo.

Simptomi uključuju temperaturu, umor, noćno znojenje, gubitak težine i oticanje limfnih čvorova u vratu, pazuhu ili preponama.

Američko društvo za rak procjenjuje da će se 2019. godine dijagnosticirati oko 8100 novih slučajeva, a da će oko tisuću ljudi umrijeti.

Petogodišnja relativna stopa preživljavanja je 87 posto, što znači da se rak uspješno može liječiti i u naprednim fazama.

Steph je odmah započela 29-tjedni režim kemoterapije, a zasluge za spašavanje života pripisuje svom stilu života.

BORBA ZA ŽIVOT Napao ju rak dojke pa opasna infekcija, a onda rak štitnjače

- Išla sam na kemoterapiju, ali to nije ništa slično onome što vidite na televiziji. Nikada mi nije bilo loše, nikada se nisam osjećala umorno. A nakon sedam tjedana nisam imala ni rak. Liječnik je rekao da nikada nije vidio nešto slično, ali smo nastavili s liječenjem kao mjerom opreza - ispričala je.

U studenome 2016. Steph je službeno bila u remisiji i, dva tjedna kasnije, se s dečkom preselila u Sjevernu Karolinu. Tamo je počela ozbiljno razmišljati o otvaranju teretane.

- Neko vrijeme sam željela otvoriti teretanu, ali stvari su došle na svoje mjesto tek kad smo se preselili u Sjevernu Karolinu - rekla je.

Steph i Tyler pronašli su prostor za iznajmljivanje preko puta svoje kuće i počeli su pripremati teretanu opskrbljujući je opremom i osobljem u srpnju 2018. godine. Dva mjeseca kasnije otvorili su Hammer Driven Fitness u Knightdaleu.

Foto: Steph Hammerman

Zasad teretana ima 50 članova i raste s klijentima u rasponu od šest do 69 godina.

- Stvarno sam htjela stvoriti prostor u kojem ćete se bez obzira na dob, sposobnost ili razinu vještina osjećati kao sportaš - kaže Steph.

Prekretnica je uslijedila i prošle godine kada je imenovana Nikeovim adaptivnim sportašem.

- Bio je to nevjerojatan osjećaj. Tko sve može reći da je elitni sportaš za elitnu tvrtku? Sada mogu otvoriti vrata drugim ljudima i promijeniti što znači biti elitni sportaš - rekla je.

Foto: Steph Hammerman Steph i Tyler

Dodaje i da se nada da će inspirirati druge i pokazati im da invaliditet ne znači da moraju voditi dosadan život.

- Ako postoji nešto za čime ste strastveni, pronađite to i učinite - zaključila je Steph, piše Daily Mail.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message