Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Preživjeti ponedjeljak - puno smijeha, glazbe i plesa pomaže

Preživjeti ponedjeljak - puno smijeha, glazbe i plesa pomaže
1

Najviše radnika "razboli" se upravo prvi radni dan, a da biste lakše prebrodili ponedjeljak opustite se 10 minuta surfajući internetom ili ćete izgubiti disciplinu

VIDEO

Koliko teško zaposlenicima “pada” ponedjeljak, pokazuje i to da se prvi put većina radnika nasmije tek u 11.16, a neki tek u 11.33 sati, pokazalo je britansko istraživanje.

12 minuta zaposlenici provedu “kukajući” o ponedjeljku

Također je pokazalo i da radnici najviše ponedjeljkom javljaju da su bolesni te čak trećinu bolovanja uzimaju upravo na taj dan. No bilo da uzimaju bolovanje s razlogom ili ne, prvi radni dan u tjednu donosi i rizik od srčanog udara. Šanse da ga zaposlenici dožive ponedjeljkom su 20 posto veće nego drugi radni dan, a uzroci su najčešće stres i visok krvni tlak zbog velike količine posla i obveza koje ih očekuju nakon opuštajućeg vikenda, pokazalo je desetogodišnje škotsko istraživanje. A najteže se na posao vratiti zaposlenicima starijima od 40 godina koji su ujedno i najveći “mrzitelji” ponedjeljka pa provedu više od deset minuta žaleći se na njega. 

No gotovo svi zaposlenici isto toliko “proklinjat” će ponedjeljak čim se probude ujutro. A nekima je toliko teško doći na posao poslije vikenda da najviše ljudi upravo ponedjeljkom počini samoubojstvo, pokazalo je istraživanje BBC-ja. Oni koji dođu na posao uglavnom će se dosađivati, a zbog težeg privikavanja na radnu rutinu zabušavat će i obaviti malo posla. Stoga nije ni čudno što ponedjeljak smatraju najdosadnijim danom u tjednu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije dobro forsirati

Čak i ako pokušate obaviti manje, lakše i zabavnije zadatke u ponedjeljak, ako vam ne ide, nemojte forsirati jer će vam biti još gore. Radije uzmite pauzu i smirite se kako biste ipak na kraju dana koncentrirano odradili barem dio radnih obveza.

Rani početak pomaže

Kad kasnite ponedjeljkom na posao, veće su šanse da će sve poći po zlu, a nervoza i napetost još više rastu. Zato se ustanite ranije kako biste se stigli spremiti i organizirati na vrijeme te što opušteniji došli na radno mjesto.

Misli na godišnji i početak je lakše

Ako vam je svaki ponedjeljak kaotičan i stresan, pokušajte sav posao ili barem većinu obaviti u petak kako biste u ponedjeljak imali što manje posla i mirno mogli uživati u vikendu. 

Ponedjeljkom se ionako obavi malo posla, pa ga bar pokušajte iskoristiti tako što ćete organizirati i isplanirati ostatak radnog tjedna, a i nećete se osjećati kao da radite. Pritom ćete možda poželjeti i odraditi manje zadatke. 

50 posto zaposlenika kasni ponedjeljkom na posao smišljajući loše isprike

Planirate li obveze već u petak, pazite da ne prenatrpate ponedjeljak jer ako ne obavite sav posao, osjećat ćete se još gore. Posvetite li pritom pozornost važnim poslovima i brzo ih riješite, olakšat ćete si dan i manje se živcirati. Budući da zaposlenici baš i nisu kreativni ponedjeljkom, idealan je za obavljanje administrativnih i sličnih nezahtjevnih poslova ili se posvetite pregledavanju i pisanju poslovnih mailova. 

Vrlo često nisu poslovi problem ponedjeljkom nego početak rada, a većini zaposlenika to najteže pada. Umjesto da mislite kako početi raditi, samo se bacite na posao pa će i dan biti podnošljiviji. 

No ponedjeljak ćete najlakše prestati mrziti i učiniti uspješnijim ako ga prilagodite svojim potrebama i otkrijete gdje su vam slabosti, a gdje prednosti. Bitno je da otkrijete kako funkcionirate ponedjeljkom pa se više nećete boriti protiv njega. 

Glazba i ples "podižu" raspoloženje u trenu

Ako možete, prije posla ili dok radite, slušajte omiljenu glazbu jer će vam podignuti raspoloženje. A i manje “pokislo” osjećat ćete se ako uz to plešete i pjevušite ili se barem rastežete. 

Pripremite se za posao već u nedjelju

Kako biste lakše ustali, idite spavati ranije. A umjesto da bacate budilicu, radije odmah ustanite, kvalitetno doručkujte te odjeću za posao i dokumente pripremite dan prije. Odjenete li omiljenu odjeću živih boja, isto ćete se osjećati bolje.

Smijehom protiv ponedjeljka

Mislite na ono što vas veseli, primjerice, skorašnji odlazak na more te ćete odmah “živnuti”. Također, prisjetite se i ispričajte kolegama dobar vic ili anegdotu jer smijeh je itekako zarazan i oraspoložuje.

Osjećat ćete se bolje isprobate li nešto novo

Iznenadit ćete se koliko ćete se osjećati bolje i energičnije isprobate li nešto novo. Probajte novo jelo ili pronađite drugi put do posla, a isplanirate li nešto za večer, imat ćete se čemu radovati pa ćete lakše prebroditi ponedjeljak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje