Uštedite vrijeme, novac i smanjite ugljični otisak tako da unaprijed odredite koliko hrane će vam trebati za blagdane. Kako bi ove blagdane bacili što manje hrane slijedite ove upute
Prije blagdana napravite popis namirnica koje planirate pojesti
Dobro isplanirajte blagdanski jelovnik za nadolazeće praznike. Prisjetite se prošlog Božića i hrane koja se najmanje pojela i na kraju bacila. To može biti određena vrsta kolača, glavnog jela ili sastojaka za kolače koje niste mogli pojesti. Ove godine imajte na umu broj ljudi za koje kuhate te prema tome planirajte hranu koju trebate kupiti.
Prije kupnje provjerite što već imate od namirnica te njihov rok trajanja. Sastavite popis svega što vam je potrebno i pridržavajte ga se prilikom kupnje. To je najteži dio jer mnogi često ne mogu odoljeti primamljivim akcijama. Posebno pripazite kod hrane s kratkim rokom trajanja, poput mesa, ribe i mliječnih proizvoda
Pravilno isplanirajte potrošnju hrane i iskoristite sve od prošle kupnje prije nove. Ako nikad niste sigurni koliko je potrebno skuhati, važite porcije. Idući dan pojedite ostatke, umjesto ponovnoga kuhanja i bacanja.
Ne kuhajte previše nego pokušajte predvidjeti koliko će obitelji i gostiju zaista htjeti jesti. Isprobajte mrežni kalkulator veličine porcija koji će vam pomoći da procijenite koliko porcije trebate.. Na primjer, kalkulator će vam preporučiti da trebate 450-600 grama puretine po osobi. Važno je da ništa ne bacate.
Iskoristite ono što vam ostane. Kada se ohlade, ostatke spremite u frižider na vidljivo mjesto da ih ne zaboravite iskoristiti, piše Waterfordlive.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...