Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prilagodite trčanje hladnijim vremenima: Što je dobro znati?

Prilagodite trčanje hladnijim vremenima: Što je dobro znati?

Mnogi su tijekom pandemije teretanu zamijenili trčanjem. Trčanje može biti izvrstan način za izbacivanje stresa, a evo kako ga prilagoditi hladnijim vremenima

VIDEO

 Ako volite trčati vani, kraći, hladniji jesenski i zimski dani mogu predstavljati niz izazova. Kako bi vam osigurali sigurnost i uspjeh u trčanju od sada do proljeća, treneri i stručnjaci su podijelili neke od svojih najboljih savjeta.

1. Omogućite sebi dodatno vrijeme za zagrijavanje

Jedna od najboljih stvari u trčanju je praktičnost - sve što trebate je dobre tenisice i volju. Ali, kad se vrijeme promijeni, trebali biste biti malo oprezniji.

POGLEDAJTE VIDEO (dobrobiti trčanja):

Pokretanje videa...

01:29

- Za vrijeme hladnijeg vremena trebat ćete se malo duže zagrijavati. Svakako si priuštite 15 minuta laganog trčanja prije nego što krenete brzo. To će omogućiti da vaši mišići budu pravilno pripremljeni za teže napore - kaže trenerica Annick Lamar.

2. Obratite pažnju na svoje tijelo

Važno je prepoznati da tijekom hladnijeg vremena trčanje može biti izazovnije, kaže Lamar.

- Vaše tijelo upravlja i umorom i radi na održavanju osnovne temperature. Kao rezultat, možda ćete trebati smanjiti intenzitet ili udaljenost trčanja dok se vaše tijelo ne prilagodi - dodala je Lamar.

3. Hidratacija

Hidratacija nije važna samo u vrućim ljetnim danima.

- Za vrijeme hladnijeg vremena, trkači obično zanemaruju hidrataciju jer se manje znoje. Međutim, ona je još uvijek vrlo važna za proizvodnju energije kao i zdravlje kardiovaskularnog sustava i oporavak. Nosite bocu vode sa sobom - savjetuje Lamar.

4. Pravilno se odjenite

Kao što vjerojatno pretpostavljate, ključno je imati odgovarajuću odjeću za trčanje po hladnom vremenu. Važno je da ne pretjerate s puno odjeće. Odlučite se za slojeve koji se lako skidaju kada se počnete zagrijavati, savjetuje profesionalni trener Danny Mackey.

- Izbjegavajte debele jakne ili džempere zbog kojih ćete se pregrijati, više uznojiti, a zatim brzo ohladiti, dodaje Lamar.

Termalne tajice za trčanje općenito su dobar izbor kada temperature doista počnu padati i odlučite se za čarape koje griju gležnjeve.

- Trkači često zaborave pokriti gležnjeve, ali ti mišići, tetive i ligamenti imaju bolju izvedbu kad su topli -  kaže Lamar.

5. Obratite pozornost na vrijeme

Jesensko i zimsko vrijeme ne znači samo hladnije temperature nego i kišu i snijeg.

- Trčanje po kiši po hladnom vremenu teško je za tijelo, jer ono ne može održavati višu tjelesnu temperaturu kad se smoči - kaže Lamar. U ovom je slučaju vodootporna jakna bitan dodatak vašem popisu opreme.

Što se tiče snježnog vremena, Lamar kaže kako je važno biti posebno oprezan jer led može biti izuzetno opasan za trkače. 

- Odaberite čiste staze i ceste bez nasipa - dodaje Lamar.

Ako je snijeg neizbježan, možda bi vrijedilo uložiti u nepromočive tenisice za trčanje, piše mindbodygreen.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje