Rolice možete učvrstiti vlascem, a osim šunke i pršuta nadjev se mota i u slaninu. Svježi sir, kruške, gorgonzola, jabuke, suhe šljive, kapare i rikola neki su sastojci
Pripremite rolice za party od šunke, pršuta, sira i povrća
S pršutom se odlično slaže svježi sir, mozzarella ili sirevi pikantnijeg okusa poput gorgonzole. Najpraktičniji je svježi sir jer u njega možete umiješati odabrane začine i druge dodatke poput nasjeckanih kiselih krastavaca, ribanog povrća, sjeckanih maslina ili kapara. U pršut možete umotati i kozice ili škampe. Želite li niskokaloričnu varijantu, napunite svitke ribanim celerom.
U kombinaciju možete dodati i malo voća, primjerice jabuke, kruške ili suhe brusnice i šljive. Da ne bi izgubilo boju, a i radi intenzivnijeg okusa, voće je prije stavljanja u rolice dobro nakapati limunovim sokom. Dašak zelenila donijet će svježe biljke poput rikole, matovilca, bosiljka ili metvice.
Rolice od pršuta, parmezana, rikole i svježe kruške
Sastojci: 2 zrele, čvrste kruške (očistite od sredine i razrežite na četvrtine), sok pola limuna, 2 šake rikole, 8 kriški pršuta, 4 žlice ribanog parmezana ili sira grana padano, svježe mljeveni crni papar, balzamički ocat.
Priprema: Posložite nekoliko listova rikole na svaku krišku pršuta. Dodajte ribani sir, četvrtine kruške nakapane limunovim sokom i posute paprom. Zamotajte i učvrstite čačkalicama. Ako želite, možete ih nakapati s malo balzamičkog octa.
Rolice od pršuta i naribanoga korijena celera s vinskim octom
Sastojci: Žlica senfa, 2 žlice bijeloga vinskog octa, žlica hladno prešanog orahova ili biljnog ulja, 100 ml punomasnog vrhnja, 1/2 celera, malo sjeckanog peršina, 10 kriški pršuta
Priprema: Umutite senf, ocat i ulje u zdjelici dok se dobro ne pomiješa. Umiješajte punomasno vrhnje. Ogulite celer i naribajte ga ili narežite na vrlo tanke trake. Umiješajte u preljev s peršinom. Prerežite svaku krišku pršuta napola po dužini. Stavite po žlicu mješavine s celerom na svaku krišku, a zatim ih čvrsto zamotajte. Pričvrstite svaki savitak čačkalicom, posložite ih na tanjur i ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta da malo očvrsnu. Ovo jelo možete napraviti nekoliko sati unaprijed i držati u hladnjaku do posluživanja.
Zimski savici od šunke, jabuke, svježeg sira i cimeta
Sastojci: 150 g tanko narezane kuhane ili pečene šunke, 2 zelene jabuke, žlica limunova soka, 1/4 žličice cimeta, svježi vlasac, 1/2 šalice svježeg sira, 2 žlice vrhnja, sol, papar.
Priprema: Da bi savici bili približno jednake veličine, narežite kriške šunke na pravokutnike veličine 5x10 centimetara. Jabuku narežite na sitne kockice i nakapajte limunovim sokom da ne bi posmeđile. Pomiješajte svježi sir s vrhnjem, cimetom, malo soli i papra. Umiješajte jabuke. Smjesu ravnomjerno rasporedite na kriške šunke i smotajte. Zavežite vlascem (ili mladim lukom) da se ne razmotaju i poslužite.