Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Prirodna kozmetika je najbolji izbor, koriste je oboljeli od raka

Prirodna kozmetika je najbolji izbor, koriste je oboljeli od raka
1

Prirodna kozmetika sve je traženija. Ona slijedi biološki ritam naše kože i potiče samokorektivne funkcije. Tvari iz prirodne kozmetike koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice...

VIDEO

Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima je u tome što se koriste prirodni sastojci vrlo slični sastavu kože. Tvari iz prirodne kozmetike koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice što nije slučaj sa sintetskim sastojcima. Osim toga, komercijalna kozmetika sadrži konzervanse, sintetske boje i mirise a oni često iritiraju kožu i izazivaju alergije. 

- Prirodna kozmetika slijedi biološki ritam naše kože i potiče samokorektivne funkcije. S obzirom na to da je naša koža odgovorna za čitav organizam, a uz to kao najveći ljudski organ ima i vlastite funkcije, važno je potaknuti njen prirodan način djelovanja, a ne je dodatno opteretiti kemijskim supstancama. Tako, primjerice, natrij lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati "sodium laureth sulfate"), kemijsko pjenilo koje nalazimo u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama jako se brzo upija i taloži u organizmu (primjerice u tkivu srca, jetre, pluća i mozga) te je vrlo iritabilno za kožu, posebice kod ljudi s osjetljivom kožom ili dermatološkim oboljenjima (npr. atopijski dermatitis ili psorijaza). Mi u svoje šampone stavljamo lauroat, prirodno pjenilo dobiveno iz aminokiselina zobi, koje se manje pjeni, ali još uvijek učinkovito čisti nečistoće, a pogodniji je za kožu - objašnjava nam mag. farmacije Maja Vugrinec. Stoga prirodnu kozmetiku koristi sve veći broj populacije, a posebice one najosjetljivije skupine kao što su djeca, trudnice, onkološki bolesnici.

U laboratoriju najstarije zagrebačke ljekarne u Kamenitoj 9, koja neprekidno radi od 1355. godine, još uvijek se, na temelju tradicionalnih spoznaja, ali i modernog farmaceutskog znanja, miješaju raznorazni pripravci. Baš kao što su se miješali i proteklih sedam stoljeća. Uz to, Gradska ljekarna Zagreb neprestano obogaćuje ponudu kozmetičkih pripravaka izradom jedinstvenih recepata prilagođenih individualnim potrebama svih tipova kože. Po cijeni su vrlo pristupačne, a ipak prepune vrhunskih sastojaka.

- Pripravci se izrađuju u malim serijama do najviše deset komada, isključivo od prirodnih sastojaka bez parabena, umjetnih boja, mirisa i konzervansa. U ponudi ljekarničkih kozmetičkih specijaliteta nalaze se i prirodni dezodoransi, paste za zube, gelovi za tuširanje i šamponi za kosu s eteričnim uljima, hranjive kreme, maska i serum s ružinim uljem i uljem smilja - objašnjava voditeljica ljekarne Maja Vugrinec. Dodaje da kreme traju između tri i šest mjeseci, uz prirodne konzervanse, i čuvaju se na sobnoj temperaturi te ih ne treba držati u hladnjaku.

Eko kozmetika: Radimo prvi kruti sapun za intimnu njegu
Eko kozmetika: Radimo prvi kruti sapun za intimnu njegu

Ruže, argan, badem, neven...

Kreme se izrađuju miješanjem u dvije faze, dok im na kraju dodaju i eterična ulja. Obične hranjive kreme za ruke obogaćuju uljem nevena, a kreme za lice s ekstraktom tratinčice koji pomaže u izbjeljivanju staračkih pjega. Pravi hit je krema od ruže s hijaluronskom kiselinom. Pri izradi antiage krema koriste se prirodni saveznici kože protiv starenja, poput ulja argana, marelice i badema, koja su i sastavni dio krema za osjetljivu kožu.

- Anti-age kreme s hijaluronom, kolagenom, vitaminom C i ceramidima postale su omiljene našim klijenticama. Kreme s vitaminom C, koji potiče stvaranje kolagena više uzimaju mlađe osobe, dok kreme s kolagenom koji čini kožu elastičnom, preferiraju starije osobe. Hijaluron kao sastavnica kreme ima ulogu hidratacije kože, te se preporučuje dehidriranoj koži neovisno o dobi. Za jutarnju njegu preporučuju se kreme sa antioksidativnim sastavnicama, kao što su vitamin C i E, a navečer s ceramidima i vitaminom A - nalašava mag. Vugrinec. Pravi hit je krema od ruže s hijaluronskom kiselinom, a popularna je i cijela linija s dodatkom ekstrakta od ruže, uključujući gelove i mlijeka za čišćenje. Pri izradi anti-age krema, koriste se prirodni saveznici kože protiv starenja poput ulja argana, marelice i badema koja su i sastavnice krema za osjetljivu kožu.

Novi trend je - smilje

- Pratimo i trendove pa smo uključile i ulje smilja koje potiče cirkulaciju i odlično je u kremi protiv podočnjaka, a u kombinaciji s gotu kolom pomaže kod uklanjanja celulita - govore nam u ljekarni. A ovo je tek jedna od 39 ljekarni u sklopu Gradske ljekarne Zagreb, u kojoj vrijedne magistre smišljaju inovativne recepture, najviše u suradnji s klijenticama, izrađujući ih u pateni s pistilom.

Upravo zbog želja korisnica nastali su mnogi proizvodi. Ponekad je, priznaju, bilo i nemogućih zahtjeva.

Dwarf everlast (immortelle)

- Želja ima svakakvih, pa je tako jedna gospođa došla sa zahtjevom da joj napravimo "Vilinju mast" koja se nekoć izrađivala u našoj ljekarni za poljepšavanje lica. Na tu ideju došla je vidjevši izloženu povijesnu reklamu u izlogu naše ljekarne na kojoj piše: "Odstranjuje za najkraće vrijeme sve nečistoće kože, a da se iste više ne vraćaju". Proučavanjem dostupne literature došla sam do podatka da se mast izrađivala od vilina korijena, ekstrakta biljke koji se danas više ne upotrebljava u tu svrhu, te da zbog saponinskih spojeva koji su otrovni, a koje biljka sadrži u plodu i korijenu, treba biti jako oprezan kod njegove primjene - govori magistra Vugrinec.

Zašto je prirodna kozmetika zakon?

Prirodna kozmetika su substance čiji je cilj zaštititi izgled ili miris ljudskog tijela, a isključivo su prirodnog podrijetla tj. sadržavaju isključivo vodene ekstrakte biljaka, hidrolate, eterična i biljna ulja, gelove i minerale. Odavno je poznato kako biljna ulja zbog svojeg specifičnog sastava imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, vitamina i raznih drugih terapeutski značajnih sastojaka zaslužni su za blagotvorne učinke.

- Biljna ulja bila su prepoznata i u najstarijim civilizacijama, od Rimskog carstva do Egipta i Mezopotamije, gdje su se koristila u raznim ritualima za zdravlje i ljepotu. U vrijeme kada se sve više vraćamo prirodnim alternativama u liječenju, samoliječenju i njezi, ta ulja pronalaze svoje mjesto u najrazličitijim indikacijama, od njege suhe i osjetljive kože, te zbog visoke koncentracije prirodnih antioksidansa i omega masnih kiselina u sprečavanju preuranjenog starenja i smanjenju kroničnih upala kože - kaže mag. Vugrinec.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku