Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Prirodne boje: Isprobali smo višnju, kurkumu i borovnicu

Prirodne boje: Isprobali smo višnju, kurkumu i borovnicu

Na Internetu postoji bezbroj savjeta kako obojiti jaja na prirodan način. To uključuje korištenje raznog voća, povrća i začina, a mi smo isprobali tri od tih savjeta i pokazat ćemo vam kako je ispalo

VIDEO

Prirodne boje "iz bakine kuhinje" stvorit će jedinstvene pisanice, a ukrasiti ih možete makom, slamom ili motivima cvijeća i lišća koje ste omotali čarapom.

Unatoč velikoj ponudi umjetnih boja i naljepnica za pisanice, tradicionalne metode ukrašavanja još su nezamjenjive. Ukućani, posebice najmlađi, bit će oduševljeni ako pisanice izrade sami.

Prirodne boje “iz bakine kuhinje”: ljuska luka, cikla, sok od višnje, crveni radič, cvijeće, lišće i vosak stvorit će jedinstvena uskršnja jaja. A jaje obojeno prirodnom bojom može se jesti čak i ako pukne tijekom kuhanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:03

Da bi ljuska dobila neobičnu, crnu boju, premažite ju bjelanjkom i uvaljajte u mljeveni mak. Za dekoraciju poslužit će i slama: izrežite je na komade i zalijepite direktno na jaje ili omotajte slamkama sijena.

Kod bojanja prirodnim bojama bitno je uzeti u obzir da će boja biti intenzivnija što dulje jaja u njoj stoje. Mi smo jaja ostavili da stoje u boji oko 3 sata.

Kako smo dobiti željene boje:

Žuta - U 1/2 litre vode dodali smo tri jušne žlice kurkume i dvije žlice alkoholnog octa te promiješali. U tekućinu smo stavili jaje i ostavili da stoji par sati. 

Roza - U sok od višanja smo stavili alkoholni ocat i jaje, koje smo ostavili da stoji nešto manje od 3 sata.

Plavo/siva - Zgnječili smo borovnice, dodali malo vode i alkoholnog octa i stavili još vruće jaje u tekućinu. Nakon tri sata stajanja, uskršnje jaje je ispalo plavo-sive boje s mramornim uzorkom. 

Kako dobiti druge boje prirodnim putem?

Narančasta - Ljuske luka pisanicama daju narančastu boju. Skinite vanjsku ljusku s crvenog luka i stavite je u vodu, u koju ste dodali dvije jušne žlice alkoholnog octa te u njoj skuhajte jaja. Kad su gotova, maknite ih s vatre te ih ostavite da odstoje u vodi. 

Shutterstock

Zelena - Za nježnu, svijetlozelenu boju pisanica napravite otopinu od kelja, špinata, blitve, koprive i peršinova lista. Jaja obojena prirodnim bojama imaju mat površinu, a želite li im dodati sjaj, premažite obojenu ljusku vatom namočenom u jestivo ulje.

Ljubičasta - Lijepu nijansu ljubičaste ćete dobiti ako jaja obojite konzerviranom ciklom ili sokom od cikle, sokom od crnog grožđa ili crvenim zeljem.

Smeđa - Zakuhajte 300 mL jake kave i dodajte 2 jušne žlice alkoholnog octa. Stavite jaja u tekućinu i ostavite par sati.

Dodatni savjeti

Sjaj uskršnjih jaja postići ćete ako ih nakon ukrašavanja premažete slaninom, voskom ili jestivim uljem. Višak masnoće uklonite krpom.

Intenzivniju boju jaja dobivenu lukom ili špinatom dobit ćete ako ih ostavite u smjesi najmanje dva sata te ih nakon vađenja ne ispirete vodom. Da bi lišće i cvijeće ostalo na mjestu prilikom kuhanja jaja, najprije ljusku premažite bjelanjkom, položite motiv pa jaje omotajte najlonskom čarapom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu