Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Prirodni recepti za olakšavanje žgaravice: Što pomaže, a što ne

Prirodni recepti za olakšavanje žgaravice: Što pomaže, a što ne

Jedenje u žurbi i gutanje hrane bez dovoljno žvakanja jedan je od glavnih pokretača žgaravice. Tablete su samo trenutno rješenje, a prije nego posegnete za njima iskušajte najbolje prirodne lijekove

VIDEO

Žgaravica je čest problem koji povremeno pogađa oko 65 posto odraslih, a najčešće starije ljude i trudnice. Studije pokazuju određenu genetsku sklonost žgaravici, no povećanju broja oboljelih pridonose moderne životne navike. Nastaje zbog podizanja želučane kiseline, koji rezultira osjećajem pečenja i žarenja u želucu te gornjem dijelu prsa.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Specijal žgaravica 01:03

Hrana "usput" je najgora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedenje u žurbi i gutanje hrane bez dovoljno žvakanja jedan je od glavnih pokretača žgaravice. Liječnici objašnjavaju da se tako želudac zatrpava hranom prije nego što krene s otpuštanjem "sokova" potrebnih za dobru probavu. Staro pravilo od žvakanja svakog zalogaj barem 20, a idealno bi 40 puta, odlična je prevencija žgaravice.

Smanjite količinu

Prve mjere koje trebate poduzeti kod liječenja žgaravice nije izbjegavanje određene vrste hrane, već ukupno smanjenje njene količine, savjetuju liječnici. Tako prevelike porcije udvostručuju rizik nastanka žgaravice, a nutricionisti savjetuju više manjih obroka tijekom dana, umjesto tri velika.

Signali da probava ne radi kako treba i hrana koja može pomoći
Signali da probava ne radi kako treba i hrana koja može pomoći

Gazirano i kava su neprijatelji

Napici koji uključuju kofein, poput kave i čaja, ali i gazirani sokovi uzrokuju opuštanje ušća jednjaka tj. donjeg sfinktera, što olakšava podizanje želučane kiseline iz želuca u jednjak i tjera na podrigivanje. Kofein uzrokuje pojačano stvaranje želučane kiseline, što samo po sebi uzrokuje žgaravicu.

Treba izbjegavati kiselu i ljutu hranu

Kisele namirnice poput rajčica i agruma mogu uzrokovati žgaravicu, osobito ako se jedu na prazan želudac. Ocat je također poželjno izbjegavati u salatama pa radije koristite malo limuna, kako bi se smanjilo pojačano stvaranje želučane kiseline.

Najbolji prirodni lijekovi

Jabučni ocat

Ocat je kiselina s pH-om koji iznosi oko 5, stoga može olakšavati žgaravicu snižavajući razinu pH te potaknuti probavu smanjujući pritisak. Žlicu nepasteriziranog jabučnog octa razmućenog u 2 dl vode pijuckajte tijekom obroka. Vjeruje se da ocat razrjeđuje želučanu kiselinu, olakšavajući simptome refluksa.

Hrana kao afrodizijak: Top 17 namirnica koje razbuđuju strasti
Hrana kao afrodizijak: Top 17 namirnica koje razbuđuju strasti

Limunov sok

Sok od limuna ima pH oko 2, po čemu je njegova kiselina snažnija od octa. Osim toga, sadrži obilje nutrijenata, osobito vitamina C. Kod žgaravice treba istisnuti jedan cijeli limun u čašu te popiti, a ako vam je ro prejako, dodajte pola dcl vode. Možete popiti oko dva limuna na dan, što bi trebalo ublažiti žgaravicu.

Kava

Iako kava kao napitak može pogoršati stanje žgaravice. Prema staroj narodnoj recepturi, ono što treba napraviti je u slučaju akutnog napada uzeti 3 zrna kave, dobro ih prožvakati i progutati.

Soda bikarbona

Neka vam ovo bude posljednje rješenje ako ništa drugo ne pomaže. Njena baza nije kisela, no pomaže u neutraliziranju kiseline želuca. Pomiješajte pola male žlice sode bikarbone s 1/4 šalice vode. Popijte te pričekajte od 5 do 7 minuta. Ako nije pomoglo, možete ponoviti postupak.

Kao saveznici u olakšavanju simptoma pomaže i uzimanje dodatka magnezija u šumećim tabletama te čaj od đumbira.u šumećim tabletama te čaj od đumbira.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno