Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Prodaju li nam uvezeno kao domaće? Pronašli su pošiljke sumnjivih jabuka i krumpira

Prodaju li nam uvezeno kao domaće? Pronašli su pošiljke sumnjivih jabuka i krumpira

Inspekcija danima provjerava kakvo voće i povrće prodaju u trgovačkim centrima i na tržnicama. U pojačani nadzor su krenuli nakon upozorenja proizvođača da sumnjaju da se uvozno prodaje s oznakom domaćeg

VIDEO

Jabuke reklamiraju i prodaju kao domaći proizvod, no po kvaliteti i pakiranju nisu svojstvene hrvatskom proizvodu niti uobičajenom hrvatskom pakiranju, upozorili su iz Hrvatske voćarske zajednice.

POGLEDAJTE VIDEO Čudesna svojstva jabuka:

Pokretanje videa...

01:05

Početkom ožujka su poslali dopis Državnom inspektoratu, Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja u kojem mole te institucije da provjere njihove sumnje. Naime, njihovi članovi su im učestalo javljali da se na tržnicama i u prodavaonicama pojavljuje jabuka deklarirana da je hrvatskog porijekla no da sumnjaju da nije domaća.

- Radi ispravnog obavještavanja javnosti te zaštite domaće proizvodnje i zaštite integriteta domaćeg tržišta lijepo molimo nadležne institucije da to provjere i prekontroliraju od kuda je ta jabuka došla, gdje je skladištena, kome je plasirana i s kakvom deklaracijom - navode u dopisu.

Napravite jabučni ocat sami, a trebaju vam samo kore jabuka
Napravite jabučni ocat sami, a trebaju vam samo kore jabuka

'Sami smo kupili te jabuke i odnijeli ih na analizu'

- Deset dana od slanja našeg dopisa nisu se javili. Sami smo kupili te jabuke i odnijeli ih na analizu. Pokazala je da su tretirane pesticidom koji je već sedam godina zabranjen u EU, pa tako i u Hrvatskoj. Trebali su ih povući iz prodaje, a ne čekati da se sve proda - rekao je Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice.

Odgovore nisu dobili. I mi smo poslali upit Inspektoratu te Ministarstvu poljoprivrede. Oglasili su se iz Inspektorata priopćenjem nekoliko dana kasnije da su pronašli jabuke napoznatog porijekla. No nisu naveli jesu li tretirane zabranjenim pesticidima.

A shopper selects fruit at the Asda superstore in High Wycombe

Inspektorat provjerava

- Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata tijekom ožujka 2021. godine pojačano je nadzirala usklađenost voća i povrća na policama trgovačkih lanaca, trgovačkih obrta i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s propisanim tržišnim standardima.

Naime, u prvih nekoliko dana ožujka Inspektorat je zaprimio niz predstavki (prijava) udruga i građana koje su ukazivale na možebitno kršenje propisa. Konkretno, predstavke su ukazivale na deklariranje uvezenih jabuka kao hrvatskog proizvoda.

Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija provela je 85 inspekcijskih nadzora na isto toliko prodajnih mjesta, kod 33 različita trgovaca voćem i povrćem, a ukupno je pregledano 381 partija (lot) voća i povrća.

Više nećete moći podnositi prijave anonimno Prosvjetnoj inspekciji: 'To se sad zlorabilo'
Više nećete moći podnositi prijave anonimno Prosvjetnoj inspekciji: 'To se sad zlorabilo'

Nadzorima je utvrđeno da 25 partija (lotova) jabuka i krumpira ne udovoljava propisanim tržišnim standardima. Od toga se kod 23 partije radilo o nenavođenju zemlje podrijetla na računima i pratećoj dokumentaciji, a preostale dvije nesukladnosti odnosile su se na nepropisano označavanje (nije bila navedena oznaka lota za jabuke) i neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete (proizvodi koji se prodaju moraju biti neoštećeni i zdravi).

Počela berba jabuka, ali proizvođači nezadovoljni zbog ranijih šteta od tuče

Slijedom navedenoga doneseno je pet usmenih rješenja o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja proizvodom dok su u ostalim slučajevima gdje nije bila navedena zemlja podrijetla i klasa proizvoda, trgovci proizvode sami povukli s tržišta. Zbog utvrđenih nesukladnosti poljoprivredni inspektori pokrenuli su prekršajne postupke, navode iz Državnog inspektorata.  

- Propisi se moraju poštovati, a ugrožavanje našeg poljoprivrednika ne smijemo i nećemo dopustiti - rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić. Dodao je da je ovaj slučaj ogledni primjer dobre suradnje građana i institucija.

Pečene jabuke iz mikrovalne se svaki put tope u ustima, a okus mijenjajte različitim dodatcima
Pečene jabuke iz mikrovalne se svaki put tope u ustima, a okus mijenjajte različitim dodatcima

- Svakodnevno svjedočimo sve većoj interakciji građana i Državnog inspektorata. Zato pozivam na nastavak ove suradnje -  napomenuo je Mikulić.

Iz inspektorata kažu da svaku sumnju na možebitno kršenje propisa iz djelokruga rada Državnog inspektorata građani mogu prijaviti ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata.

Pula: Bogata ponuda voća i povrća na tržnici

Imamo domaće a ipak uvozimo

Hrvatska je nekad imala drugi po veličini voćnjak u Europi, a sad uvozimo jabuke. Često se u prodavaonicama može naći jabuka iz Poljske. Za nju naši voćari kažu da je poput repe, bez okusa, jer ne uspije dozreti na poljskoj klimi. Naše jabuke su puno sočnije i izraženijih boja nego one iz Poljska jer imaju više sunčanih dana. Još ima oko 50.000 tona domaćih jabuka, pa nema razloga za uvoz.

Urod jabuka oko 55.000 tona, kvaliteta je odlična, ali problem je uvoz jeftinih, lošijih jabuka...
Urod jabuka oko 55.000 tona, kvaliteta je odlična, ali problem je uvoz jeftinih, lošijih jabuka...

I mnogi poljoprivrednici su ogorčeni jer kažu da samo naša država ne štiti domaću proizvodnju. Za primjer navode Austriju, gdje u jednoj regiji ne smiju kupiti poljoprivredne proizvode iz druge, ako imaju svojih. Prije godinu, dvije navodno su kod nas prodavali jagode koje su u Njemačkoj zabranili zbog previše pesticida. Je li se to dogodilo i s jabukama?

I mljekari su ogorčeni zbog pokušaja prevare. Nedavno su upozorili da se u trgovačkim centrima prodaje mlijeko koje na pakiranju ima simbol hrvatskih kvadratića, a unutra je bilo mlijeko koje nije domaće. Vjerojatno je bilo točno da je to mlijeko proizvedeno odnosno prerađeno u Hrvatskoj, no nije u redu da se zavarava potrošače crvenim kvadratićima ako je u pakiranju mlijeko koje nije iz Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku