Ultraljubičaste svjetleće diode slične su prirodnim zrakama sunca i jagode čine dulje svježima, dok ih tamno mjesto u hladnjaku uništava, pa one brže trule
Produžili rok trajanja jagoda uz pomoć ultraljubičastog svjetla
Vlažno i tamno mjesto u hladnjaku ubrzava propadanje jagoda, a da bi trajale što duže treba im dovoljno svjetla, otkrili su znanstvenici iz Američkog ureda za poljoprivredu. Oni su novom metodom izlaganja jagoda ultraljubičastom svjetlu, uspjeli voću udvostručiti trajanje. Tako ubrane jagode mogu izdržati do devet dana, piše Daily Mail.
Znanstvenici su u hladnjak ugradili ultraljubičaste svjetleće diode i promatrali jagode. One jagode pod UV svjetlom bile su i nakon devet dan svježe, dok su se one u uobičajenom hladnjaku pokvarile. Posebno svjetlo slično je prirodnim zrakama sunca koje pozitivno utječu na voće.
- Ultraljubičaste svjetleće diode odlično rade na niskim temperaturama što ih čini dobrim izborom za hladnjake u trgovinama. Na taj način možemo produžiti rok trajanja voća - istaknuo je voditelj istraživanja Steven Britz.
Prijašnja istraživanja u kojima se simulirala sunčeva svjetlost nisu polučila uspjeh zato što je svjetlo isušilo jagode.