Ništa ne može zamijeniti svježe jagode pa ne čekajte da prođe sezona već uživajte u najraznovrsnijim desertima koji najčešće nisu zahtjevni, ali su zato - prefini
Proljetna torta od jagoda - sloj po sloj nevjerojatnog užitka...
Sastojci:
- 6 jaja,
- 250 g brašna,
- 250 g šećera,
- omot vanilin šećera,
- 75 g maslaca,
- 2 žlice ruma,
- 4 žlice mlijeka;
- krema: 500 g jagoda, 200 g šećera, 100 ml vode, 2 omota pudinga od jagode, paketić želatine, 15 žlica vode, 2 i 1/2 dl vrhnja
Priprema:
Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, vaniliju, čvrsto ulupanu pjenu od bjelanjaka i rastopljeni prohlađeni maslac. Sve lagano izmiješajte, pa ovom smjesom premažite tri kalupa za torte obložena papirom. stavite ih na lim i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 15 minuta. Pečene biskvite kore dobro ohladite.
Stavite u posudu vodu i šećer, pa kad zavrije dodajte sjeckane jagode. Kuhajte na laganoj vatri dok jagode ne omekšaju, oko 5 minuta. Usitnite ih vilicom i pretvorite u kašu. Prašak za puding i želatinu otopite s 15 žlica vode i dodajte u vrelu smjesu od jagoda.
Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, a zatim postepeno miješajući hladite kremu kako se ne bi stvorila korica na površini. Biskvitne kore poškropite mlijekom i rumom, te premažite kremom. Cijelu tortu premažite tučenim vrhnjem i ukrasite jagodama.