Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prostorije doma moguće je rashladiti i bez skupe klime

Prostorije doma moguće je rashladiti i bez skupe klime
1

Gašenje žarulja i elektroničkih uređaja, pranje suđa ujutro ili navečer te sušenje rublja vani lako će očuvati hladnoću doma bez upotrebe klime

VIDEO

Samo pet-deset posto električne energije u žarulji koristi se za stvaranje svjetlosti. Sve ostalo odlazi na nepotrebno zagrijavanje prostora. Stoga je, dok je soba prazna ili se ne koristi, svakako preporučljivo pogasiti sva svjetla. Kako biste izbjegli nepotrebno zagrijavanje doma, tijekom najvrućijih dana izbjegavajte kuhanje na štednjaku i pečenje hrane u pećnici. Umjesto toga, radije rabite mikrovalnu pećnicu ili, imate li mogućnost, roštilj. Kuhate li ipak na štednjaku, svakako uključite napu, koja će izvući topli zrak. Posuđe i odjeću najbolje je prati ranije ujutro ili kasno navečer. Osim što su temperature niže, tada i klima bolje hladi. Neznatno, no ipak nešto manje zagrijavanja omogućit ćete omotate li cijev za toplu vodu u sudoperu izolacijskom trakom. Elektronički uređaji, poput računala, monitora, televizora i dr., toplinski su generatori. Zato bi, dok nisu u upotrebi, morali biti ugašeni. Ako ste u potrazi za novim monitorom, odaberite tanki LCD, koji isijava mnogo manje topline od starijih, debljih modela. Nastojte, također, što manje upotrebljavati sušilo za kosu, koje za toplih dana i nije neophodno. Kako ne biste podizali razinu vlage u domu, rublje sušite vani. Vlaga ne grije prostor, ali stvara sparinu.
ISPRAVNO SJEŠTANJE SPREČAVA "BORBU DVAJU VENTILATORA"
Ako nemate klimu, nabavite dva jednaka ventilatora, koje postavite svaki na svoj kraj prostorije. Ipak, imajte na umu da oba ventilatora moraju tjerati zrak u istome smjeru. Okrenete li ih u suprotnim smjerovima, “borit će se jedan protiv drugoga” te bi se topli zrak mogao zadržati u prostoriji. Umjesto umjetnoga svjetla, nastojte što češće koristiti ono prirodno. Podignite stoga rolete i širom razmaknite zastore.

ŽARULJE BEZ NITI MANJE GRIJU DOM
Osim što smanjuju iznos računa za struju, štedljive žarulje veći dio energije pretvaraju u svjetlo pa samim time i manje zagrijavaju prostoriju od klasičnih sa žarnom niti.
 
ZATVARANJE PROZORA
Rabite li klimu, pazite da su filtri prohodni. Ako je u kući ugodnija temperatura nego vani, ne otvarajte prozore i vrata  tijekom najveće vrućine, savjetuju stručnjaci.

U KUĆAMA SU VAŽNA POTKROVLJA
Potkrovlja se ljeti mogu zagrijati čak do temperature od 65°C. Dobra izolacija u potkrovlju štiti kuću od pretjerana zagrijavanja ljeti, baš kao i ulaska hladnoće zimi.

VENTILATOR ZA PODRUM
Živite li u kući s podrumom, u kojem je zrak ustajao, topao i suh, svakako u njega postavite ventilator ili posude sa silika gelom koje skupljaju vlagu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith