Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Protiv opeklina: Zobena kaša, čaj i marelice prvi su saveznik

Protiv opeklina: Zobena kaša, čaj i marelice prvi su saveznik
1

Marelice i zobena kaša ublažavaju svrbež od opeklina, krastavci pomažu u obnavljanju kože, a soda bikarbona i med sprečavaju infekciju kože zbog opeklina

VIDEO

Protiv sunčevih opeklina najbolje se boriti s hladnim oblozima jer će koža brže zacijeliti, tvrde američki dermatolozi. Alternativa tome je gel s aloe verom koji djeluje antibakterijski i sprečava guljenje kože. 

Ako se počnete guliti, nemojte sami nastaviti skidati taj sloj kože jer bi mogli oštetiti kožu. Bolje rješenje je napraviti piling cijelog tijela i nahraniti kožu hidratantnim losionom. Također, uvijek imajte na umu da ako ne želite izgorjeti, mažite se s kremom sa zaštitnim faktorom 30, čak i po oblačnom vremenu jer je i tada UV indeks zračenje visok.

Ublažavanje opeklina

Zeleni čaj

Jednako kao i hladni oblozi od vode, protuupalno djeluju i oblozi od zelenog čaja. Čaj skuhajte i ostavite da se rashladi i potom hladne obloge stavite na opekline. To će smiriti kožu. 

Jabučni ocat

U posudu stavite jednak omjer vode i jabučnog octa, natopite ručnik, ocijedite te nanesite na opečeno područje. Jabučni ocat djeluje kao antiseptik i pomaže u sprječavanju infekcija koje mogu uzrokovati opekline. Tijelu vraća pH ravnotežu i ublažava osjećaj peckanja. 

Bjelanjak

Manje opekline uspješno će ublažiti razmućeni bjelanjak koji djeluje poput prirodne opne na koži i stvara zaštitni sloj. Bogat je kolagenom koji obnavlja kožu, pa ga je potrebno nanijeti na opekline i ostaviti da djeluje preko noći. Postupak treba ponavljati dok opekline ne zacijele. 

Mlijeko

Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu, koja smanjuje crvenilo i upalu i masti, a ujedno i umiruje kožu. To ga čini odličnim saveznikom protiv slabijih opeklina. 

Soda bikarbona

Soda bikarbona djeluje kao antiseptik i sprečava infekciju kože. Dovoljno je u kupku hladne vode staviti pola šalice sode i izležavati se oko 10 minuta. Soda će ublažiti opekline i svrbež od zatezanja kože. 

Marelice

Maska od marelica ublažava svrbež i ljuštenje kože, a dovoljno je dvije do tri marelice preliti  vrućom vodom kako bi omekšale, dodati im žličicu meda i stavit mješavinu na opekline. 

Krastavci

Osim što su pomažu kod podočnjaka, krastavci koži vraćaju prirodnu vlagu i potiču cirkulaciju, a samim time i obnavljanje kože. Dovoljno ga je tek nasjeckati na ploške i staviti na opekline, a kao alternativa mogu poslužiti i ploške krumpira. 

Rajčice

Rajčica je poznata po svojim protuupalnim svojstvima, pa bi je ljudi koji lako izgore trebali svakako imati pri ruci. Ohlađene rajčice izgnječite i dobivenu kašu stavite na opečeno područje. Nakon 10 minuta isperite i pustite da se osuši prirodnim putem. 

Zobena kaša

Čim opekline počinju zacjeljivati, pojavljuje se svrbež. Zobena kaša ublažava svrbež, a dovoljno je jednu šalicu nekuhane kaše staviti u vodu 20 minuta i potom kašu nanijeti na kožu i ostaviti da se osuši. Nakon toga isperite. 

Med

Med je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za dezinfekciju rana i opeklina. Iz kože izvlači tekućinu i sprečava infekciju. Ako želite ublažiti bol, jednostavno med nanesite na opekline. Postupak primijenite četiri puta na dan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith