Lifestyle

Komentari 0

Provjereni i iskušani recepti za pranje podova u cijelom domu

Provjereni i iskušani recepti za pranje podova u cijelom domu

Ankica Livić, vlasnica portala Kućanski poslovi, otkrila nam je svoje četiri formule koje čiste čak i najprljaviji pod. Tajna je u dodacima malo alkohola, octa i tekućeg deterdženta

1. Univerzalno prirodno sredstvo za čišćenje

U posudi zagrijte litru destilirane vode i dodajte žličicu naribanog sapuna. Kada se sapun rastopi dodajte 2 žličice boraksa i žličicu limunske kiseline. Prije čišćenja podova u kantu nalijte toplu vodu, dodajte 3 žlice dobivenog sredstva za čišćenje i prebrišite pod.

POGLEDAJTE VIDEO: 

2. Sredstvo za dezinfekciju podova

U kanti pomiješajte 3 litre vruće vode s 1/4 šalice boraksa. Nakon toga jedino što trebate je prebrisati podove pomoću mopa. Velika prednost korištenja ovog sredstva je da podove ne trebate ispirati poslije dezinficiranja.

3. Sredstvo protiv tvrdokornih mrlja na podovima

Sastojci:

U kantu ulijte toplu vodu, a potom dodajte sve ostale sastojke. Nakon što podove operete ovim sredstvom, prebrišite ih čistom krpom prethodno umočenom u toplu vodu.

4. Uljna mješavina za čišćenje drvenih podova

U litri vode pomiješajte šalicu jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo…), pola šalice alkohola i pola šalice limunovog soka. Ovim sredstvom najbolje ćete očistiti drvene podove, ali i sve ostale drvene površine u kućanstvu.

Dodatni savjet - crni čaj za blistav sjaj

Za završni premaz i postizanje blistavog sjaja drvenih podova i drvenog namještaja najbolje je koristiti upravo crni čaj. Potpuno je prirodan, a njegov najpoznatiji sastojak - tein - zaslužan je za sjaj. U pola litre kipuće vode stavite 8 vrećica crnog čaja, poklopite i ostavite 15 – 20 minuta. Nakon toga jedino što trebate je ulaštiti pod.

Podove možete ispolirati mješavinom jedne šalice maslinovog ulja i jedne šalice limunovog soka.