Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prva pomoć i savjeti pedijatra: Rješenja za male ozljede djece

Prva pomoć i savjeti pedijatra: Rješenja za male ozljede djece
1

Ako se djetetu povraća nakon što udari glavom, potražite liječničku pomoć, na opekline ne stavljajte nikakve masti i, najvažnije, ostanite smireni i brzo reagirajte

VIDEO

Kako se manje, najčešće bezopasne ozljede djece ne bi zakomplicirale, roditelji bi trebali reagirati što prije. 

- Pri svakoj ozljedi, pa tako i pri laganijem udarcu u glavu, važno je ublažiti bol i na bilo koji način umiriti dijete. Miran i staložen pristup djeluje umirujuće na dijete jer ono upija raspoloženje okoline, osobito roditelja - kaže dr. Zvonimir Zima iz poliklinike Helena. 

Ako se dijete poreže, važno je pritisnuti mjesto ozljede, najbolje čistom gazom. Ako ne prestane u roku od pet do deset minuta ili je rana duboka, posjetite liječnika. No ako je u porezotini staklo ili drugi objekt, izvadite ga pincetom koju ste sterilizirali alkoholom.

- Ranu nipošto nemojte čistiti alkoholom, a opeklinu nikad nemojte premazivati maslacem ili drugom mašću bez savjeta stručnjaka - kaže pedijatar Zima. Krvari li dijete iz nosa, nemojte mu reći da legne ili nagne glavu prema natrag jer bi moglo progutati krv. Nemojte stavljati ni papirnate maramice u nosnice kako biste zaustavili krv. 

No ako krvarenje prati povraćanje ili je dijete neuobičajeno blijedo i znojno, obvezno se obratite liječniku. A prignječi li prste, nikad ih nemojte sami izravnavati, jer postoji rizik od prijeloma ili napuknuća.

Na opekline nikad ne stavljajte mast

Opekline shvatite ozbiljno jer je dječja koža mekana. Potrebna je liječnička pomoć, osim kod običnog crvenila, kad je dobro staviti vlažan oblog da ublaži bol. Ne stavljajte nikakve masti kako ne biste inficirali ranu. 

Imobilizirajte prignječeni prst

Prignječi li dijete prst, možda je ozlijedilo kost i zglobove pa je potreban pregled kirurga. No prva pomoć bit će hladan oblog i imobilizacija prsta. Zamotajte ga zavojem ili rupcem kako naknadno pomicanje ne bi uzrokovalo još ozljeda.

Antiseptička otopina, ali nipošto alkohol

Nakon što ranu očistite i dezinficirate blagom, antiseptičkom otopinom, stavite na nju zavoj ili flaster. A ako je porezotina veća i dublja te jače krvari, obvezno se savjetujte s liječnikom, ističe dr. Zima. 

Na mjesto udarca stavlja se hladan, ne leden oblog

Bol od udarca najbolje ublažava hladan, ne leden oblog, i to komad gaze umočen u vodu i prislonjen nekoliko minuta, savjetuje dr. Zima. Ako se počinje pojavljivati modrica, malo pojačajte pritisak dok krvarenje (u kožu ili ispod nje) ne prestane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje