Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Prva pomoć za ljetne ozljede - iščašenja i prijelomi kostiju

Prva pomoć za ljetne ozljede - iščašenja i prijelomi kostiju
1

Važno je djelovati odmah: Ako je ozlijeđena noga, stavi se led i pozove hitna, a za ozljede ruke treba odmah u bolnicu. Prijelomi i iščašenja izgledaju vrlo slično

VIDEO

Ljeti smo zbog veće sportske aktivnosti i otvorene obuće skloniji prijelomima, uganućima ili tek običnim ogrebotinama i masnicama. 

Tenis, plivanje, nogomet, trčanje, košarka aktivnosti su u kojima uživamo jer jačaju mišiće, oslobađaju nas stresa i zbog njih se osjećamo bolje i zadovoljnije, no istodobno sportske aktivnosti povećavaju rizik od uganuća ili vanjskih ili unutarnjih prijeloma.

- Još se misli da je ozljeda nešto što se moralo dogoditi. Međutim, postoje istraživanja, ali i praktični projekti prevencije ozljeda, koja su pokazala da se uz određene mjere ozljede mogu spriječiti ili smanjiti - kaže liječnica Tanja Pekez Pavliško.

Djeca pri padu s njihaljke, tobogana ili penjalice najčešće ozlijede glavu, ruke ili lice pa zato prije nego što se počnu igrati, provjerite klimaju li se sprave na igralištu i jesu li sigurne za djecu, savjetuju liječnici. No što učiniti kad se ozlijedite?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iščašenja zglobova i lomovi kostiju stanja su čija je klinička slika vrlo slična pa se često ne može znati što je prije rendgenskog snimanja - objašnjava liječnica Tanja Pekez Pavliško. Važno je djelovati odmah, a prva pomoć jednaka je za gotovo sve ozljede. 

- Ako je došlo do oštećenja kože, potrebno je očistiti i staviti sterilnu gazu. Ne mičite ozlijeđeni dio tijela nego ga imobilizirajte tako da zahvatite dva susjedna zgloba. Stavite led i pozovite Hitnu ako je ozlijeđena noga - objašnjava Pekez Pavliško i dodaje da zbog ozljeda ruku najčešće nije potrebno zvati Hitnu nego možete zamoliti nekoga da vas odveze do bolnice.

Ako je zglob iščašen, potrebno ga je vratiti u čašicu zgloba. 

- Nestabilnost pojedinog zgloba može dovesti do učestalih iščašenja koja se javljaju i pri manjim ozljedama ili određenim pokretima. To je posljedica nepotpunog cijeljenja zglobne čahure i ligamenata nakon prvog iščašenja ili prirođene slabosti zglobnih veza. Najčešća su u ramenom zglobu i pateli. Popraćena su slabijim bolovima, a mogu biti i bezbolna - upozoravaju u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba.

- Većina prijeloma iziskuje samo imobilizaciju, a umjesto klasičnoga gipsa, kirurga možete zamoliti da vam stavi plastični, koji možete kupiti u ljekarnama - savjetuje Pekez Pavliško. 

Dok se igraju, djeca najčešće ne gledaju kuda hodaju na plaži ili u parku pa često zapinju za kamenje ili korijenje i dolaze kući puni ogrebotina i podljeva. 

- Potrebno ih je očistiti pod mlazom vode ili, ako imate, fiziološkom otopinom. Ogrebotine znaju biti bolne zato što se oštećuju površinski živčani završeci, ali uglavnom ne treba terapija protiv boli - objašnjava liječnica. Podljevi nastaju najčešće pri padu, a liječnička pomoć uglavnom nije potrebna.

- Treba se zabrinuti ako se podljevi stvaraju češće nego inače ili ako nastaju bez ozljede jer to može voditi ozbiljnijim liječničkim problemima - smatra liječnica.

Riječ stručnjaka: dr.med.Tanja Pekez Pavliško

Iščašenja, lomovi i uganuća mogu se spriječiti. Djecu ne ostavljajte samu u stanu. Prozori moraju biti na dovoljnoj visini da ih dijete ne može dohvatiti, a ako može, onda stavite prepreke uz prozor na koje se dijete ne može popeti, savjetuje liječnica. U vožnji biciklom odrasli moraju imati zaštitnu kacigu, a djeca i zaštitu za zglobove. U prometu se također mogu spriječiti ozljede vožnjom prilagođenom brzini i uvjetima na cesti, izbjegavanjem razgovaranja mobitelom, nepušenjem i, naravno, izbjegavanjem vožnje pod utjecajem alkohola i droga.

Ozljede se ne smiju neozbiljno shvatiti

Najčešće ljetne ozljede poput prijeloma i iščašenja možete prepoznati po boli, netečenom dijelu zgloba ili na primjer ruke, hematomu na mjestu ozljede, deformitetu ozlijeđenog područja. Na ruku ili nogu koja je ozlijeđena čovjek se ne može osloniti niti je može pokretati. Ako je otvoreni prijelom, vidi se kost i moguće je krvarenje.

Svaka kuća treba imati kutiju za prvu pomoć

Na policu u jednom ormariću u kupaonici ili u kutiju za cipele stavite potrebne lijekove i zavoje. Ono što svako kućanstvo treba imati kao prvu pomoć su toplomjer, lijekovi protiv bolova i za snižavanje temperature, fiziološku otopinu za ispiranje rana, sterilne komprese, flastere, zavoje, antiseptičku tekućinu, a ako ste izrazito alergični, EpiPen. Antibiotike, kapi za oči, uši, antibiotske masti nije potrebno imati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru