Lifestyle

Komentari 2

Smogovci dali ime divovskom mravojedu: Zvat će se Nosonja

Smogovci dali ime divovskom mravojedu: Zvat će se Nosonja

Pod sloganom "5 do 100" Zoološki vrt grada Zagreba slavi svoj 95. rođendan. Tom prilikom legendarni su Smogovci dali ime mladunčetu divovskog mravojeda

Divovski mravojed koji je upravo napunio godinu i tri dana dobio je ime Nosonja na 95. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba, a ime su mu nadjenuli Smogovci. 

Naime, riječ je o prvom divovskom mravojedu rođenom u Hrvatskoj. Na svijet je došao 10. lipnja 2019. godine. Mama Ariel je iz Nizozemske, a tata Oliver iz Velike Britanije i odlično se brinu o Nosonji. 

Inače, divovski su mravojedi ugrožena vrsta životinja, najviše jer im ljudi uništavaju staništa. Naseljavaju Središnju i Južnu Ameriku.  Teže do četrdeset kilograma, a od vrha njuške do kraja repa dužina im može prijeći dva metra.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon rezanja torte, uz ritmove uvodne špice serije koja je obilježila djetinjstvo mnogim generacijama, Smogovci su se uputili prema nastambi s divovskim mravojedima, kako bi 'bebi' mravojedu dali ime. Od junaka serije prisutni su bili Tomislav Štriga (Dragec), Višnja Babić (Dunja), Božidar Košćak (Kumpić), Mario Mirković (Cobra) i Boris Mirković (Dado 2). 

Zagreb: Smogovci dali ime divovskom mravojedu, zvat će se Nosonja

Došavši do rezidencije mravojeda, Smogovci su prvo gledali mladunče te su zatim u isto vrijeme na glas izgovorili ime 'Nosonja', a kažu da oko imena nije bilo puno dileme. 

- Nosonja je zbog nosa, logično, pogledajte vi koliko je taj nos - kaže glumica Višnja Babić. 

Smogovci su često prisutni na ceremonijama zagrebačkog zoološkog vrta. 

- Ovo je već treći ili četvrti put da smo ovdje. Lijepo je podržavati takve akcije, a sada smo došli mravojedu dati ime i sretni smo zbog toga - kaže Tomislav Štriga. 

- Jako je pitom Nosonja, ja sam samo kao njegov sin malo zabrinut jer mi je tata u jednom trenutku serije postao vjeverica, a sada je postao mravojed pa sam ja još dobro i ispao - kaže Boris koji je u seriji glumio sina od Nosonje, malog Dadu. 

Pitali smo ih kako danas žive Smogovci i okupljaju li se i nakon toliko godina od serije. 

Zagreb: Smogovci dali ime divovskom mravojedu, zvat će se Nosonja

- Mi smo vam tehnološki jako osviještena grupa. Družimo se od malena tako da nas ništa ne može rastaviti. Ovi susreti nas još više zbližavaju, a danas kada smo birali ime mravojedu, naravno prva asocijacija je bio Nosonja - kaže 'Dado'. 

- Mi smo bili sjajna škvadra. Kada god se vidimo uvijek nam je dobro. To je jedna jaka veza - kaže Višnja, a Boris dodaje da uvijek prepričavaju zgode i nezgode sa snimanja. 

Na pitanje je li bi se Smogovci mogli ponovno okupiti i snimati, kažu da trenutno u planu nije ništa. 

- Kumpić ima ideju. Prvi blok možemo nazvat Smogovci u staračkom domu, drugi Smogovci na krematoriju, a treći Smogovci među anđelima - kroz šalu kaže Božidar te dodaje da se osjeća jako dobro, iako je prije dva tjedna završio u bolnici nakon što mu je pozlilo. 

Zagreb: Smogovci dali ime divovskom mravojedu, zvat će se Nosonja

Ravnatelj zoološkog vrta Damir Skok zahvalio se Smogovcima i drugim gostima.

- Presretni smo. Ovo je duga i bogata povijest jednog od najljepših mjesta u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Na četvrtom je mjestu najboljih destinacija u državi. Ovo je mjesto koje se razvija i koje je postalo pravi moderni zoološki vrt. Ovo je svojevrsna Noina arka u zaštiti ugroženih vrsta u prirodi. Pod sloganom '5 do 100' govorimo o pet zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj, a to su ris, vuk, medvjed, čovječja ribica i dalmatinski pelikan. To je samo kap u moru onoga svega što radimo u cilju zaštite ugroženih vrsta - kaže Damir Skok te dodaje da zoološki broji 377 vrsta i 8800 jedinki koje je u zadnje četiri godine vidjelo 480 tisuća posjetitelja. 

Zagreb: Smogovci dali ime divovskom mravojedu, zvat će se Nosonja

Na 95. rođendan Zoološkog vrta posjetitelji će moći saznati koliko se Vrt promijenio od 1925. godine kada ga je osnovao Mijo pl. Filipović, te što je sve obilježilo njegovu povijest, na izložbi fotografija koja je otvorena od 11 sati na Edukacijskom trgu. Na pet punktova gdje se nalazi pet domaćih ugroženih vrsta ponuđeni su edukativni sadržaji namijenjeni djeci. Staze zoološkog cijeli dan zabavlja bend Kraljevi ulice. 

Na Zebrinu pak trgu djecu očekuju nastup mađioničara Vladimira Štimca te predstava 'Kako živi Antuntun' Gradskog kazališta Žar ptica. Na šetnicama će mališani moći susresti maskote Vrta te Dinamova Plavka. U večernjima satima na Labuđem otoku počinju koncerti Zagrebačke filharmonije.
 

Najčitaniji članci